Το εργατικό κίνημα δέχεται επίθεση. Ώρα για αντεπίθεση
της Κ.Π.
Καταστολή, τρομοκρατία, καταπάτηση κάθε κατακτημένου δικαιώματος. Αυτή είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που επιδιώκει να περνάει ανενόχλητη τα αντιλαϊκά της μέτρα χτυπώντας και την παραμικρή αγωνιστική δράση. Στο στόχαστρό της δεν θα μπορούσε να μην μπει το εργατικό κίνημα. Ψηφιοποίηση σωματείων, απαγορεύσεις απεργιών, ποινικές και πειθαρχικές διώξεις εργαζομένων που αντιστέκονται. Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα που η κυβέρνηση παρουσιάζει ως κανονικότητα για να μας εξοικειώσει με τον φόβο και την παθητικότητα.
Στις 12/02/2024 διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών μαζί με φοιτητές «ρίχνουν» συμβολικά τον κεντρικό σέρβερ του Πανεπιστημίου υλοποιώντας απόφαση της γενικής συνέλευσης των διοικητικών. Μία κίνηση που επιδίωκε το μπλοκάρισμα της κατασταλτικής τηλε-εξεταστικής στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης. Το ΕΚΠΑ θέτει σε αναστολή καθηκόντων τον συμβασιούχο υπάλληλο τον οποίο θεωρεί εμπλεκόμενο με βάση τις δημόσιες δηλώσεις του και διατάζει Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) για όλο το Δ.Σ. του διοικητικού προσωπικού του ΕΚΠΑ, για το προεδρείο της γενικής συνέλευσης και για δύο μέλη του κεντρικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού των ΑΕΙ. Ακολουθεί εισαγγελική παρέμβαση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών που διερευνά και ποινικές ευθύνες.
Η οποιαδήποτε αντίσταση ποινικοποιείται για να κατασταλεί ολόκληρο το εργατικό κίνημα. Στον χώρο της εκπαίδευσης το υπουργείο απαντά με αγωγές στις απεργίες-αποχές των εκπαιδευτικών για αξιολόγηση ενώ έχει στηθεί ένα πρωτοφανές όργιο συνδικαλιστικών διώξεων που εξαπλώνεται σε διαφορετικές περιοχές της χώρας και σε διαφορετικές διευθύνσεις εκπαίδευσης μη αφήνοντας περιθώριο παρερμηνειών ότι πρόκειται για επίθεση της κυβέρνησης της Ν.Δ. εναντίον σε όποιον και όποια αντιστέκεται.
Τρεις συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί της ΕΛΜΕ Πειραιά μηνύονται και καλούνται σε εξηγήσεις από την αστυνομία για κινητοποίησή τους κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά (ΔΔΕ) για τα ιδιωτικά σχολεία. Εκπαιδευτικοί παραπέμπονται στο πειθαρχικό με την ανήκουστη κατηγορία της «ανάρμοστης συμπεριφοράς εκτός υπηρεσίας». Οι δύο από αυτούς γιατί συμμετείχαν σε κινητοποίηση για τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου, παρά την απαγόρευση των συναθροίσεων με πρόσχημα την πανδημία. Ένας από αυτούς γιατί αγωνίστηκε στις κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς κατοικιών στη Θεσσαλονίκη. Οι τέσσερις από αυτούς επειδή ενημέρωσαν τους συναδέλφους τους για το δικαίωμά τους να κάνουν στάση εργασίας σε κινητοποίηση της ΕΛΜΕ Πειραιά σε σχολείο που διεξαγόταν διαγωνισμός PISA. Δύο εκπαιδευτικοί συνδικαλιστές διώκονται με την κατηγορία της «κακόβουλης κριτικής κατά της κυβέρνησης». Τρεις εκπαιδευτικοί στην Αθήνα διώκονται επειδή διαμαρτυρήθηκαν για τα κενά στα σχολεία. Άλλες τρεις εκπαιδευτικοί διώκονται από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας επειδή κατά τη διάρκεια κακοκαιρίας μέσα στον Φεβρουάριο του 2023, δεν μπόρεσαν να κάνουν τηλεκπαίδευση.
Συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί διώκονται για τη στάση τους σε γενική συνέλευση της Ε’ ΕΛΜΕ-Θεσσαλονίκης. Ο ένας εκπαιδευτικός και πρώην μέλος της συγκεκριμένης ΕΛΜΕ διώκεται με απόφαση της ΔΔΕ Ημαθίας στην οποία υπηρετεί φέτος για τη συμπεριφορά του στη Γ.Σ. της Ε’ ΕΛΜΕ-Θ το 2022. Με απόφαση της ΔΔΕ Θεσσαλονίκης, διώκονται και άλλοι τρεις συνδικαλιστές, μέλη του Δ.Σ. της ίδιας ΕΛΜΕ για τη στάση τους στην ίδια συνέλευση. Διώξεις που αποτελούν πρωτοφανή παρέμβαση στις εσωτερικές διαδικασίες των σωματείων και που υλοποιούν τον αντεργατικό νόμο του Χατζηδάκη.
Ένα νόμο που ποινικοποιεί τις απεργιακές φρουρές κι έρχεται ως συνέχεια και επιστέγασμα προηγούμενων αντεργατικών νόμων. Από το 2019 έχει επιβληθεί στα σωματεία η καταχώρηση των στοιχείων τους στο Κεντρικό Μητρώο Δικαιούχων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Συγκεκριμένα τα σωματεία καλούνται να καταγράφουν τα εκ του νόμου απαιτούμενα στοιχεία των πραγματικών δικαιούχων τους, δηλαδή του Προέδρου, του Ταμία και του Γραμματέα τους. Τα δεδομένα αυτά δε παραμένουν (online) για πέντε χρόνια με ό, τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Πρόκειται για φακέλωμα των συνδικαλιστών/στριών που ολοκληρώθηκε με τις διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη σύμφωνα με τις οποίες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις υποχρεώνονται να καταθέτουν στο ΓΕΜΗΣΟΕ συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία τηρούνται σε ψηφιακή μορφή. Η μη τήρηση αυτής της υποχρέωσης οδηγεί στην αναστολή των δικαιωμάτων της συνδικαλιστικής οργάνωσης και των στελεχών της. Με τους νόμους αυτούς μεθοδεύεται τελικά τα σωματεία να απεκδυθούν κάθε αγωνιστικής διάθεσης και διεκδίκησης.
Μία ακόμη επίθεση ενάντια στο συνδικαλιστικό κίνημα αποτελεί και η δίωξη της ΠΕΝΕΝ και του προέδρου της Αντώνη Νταλακογεώργο η οποία ασκήθηκε από την εισαγγελία Πειραιά για πανελλαδική απεργία στις 10/6/2021. Απεργία που είχε καλεστεί από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ενάντια στον νόμο Χατζηδάκη και συμμετείχαν όλα τα εργατικά σωματεία, καθώς και τα 13 Ναυτεργατικά Σωματεία από τον χώρο της Ναυτιλίας. Οι κατηγορίες που αποδίδονται στην ΠΕΝΕΝ και τον πρόεδρό της αφορούν την παρεμπόδιση στην εκτέλεση των δρομολογίων των πλοίων που θα αναχωρούσαν από τον Πειραιά.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στενεύει συνεχώς τα όρια της νομιμότητας, όρια που είχε διευρύνει η ταξική πάλη. Όσο το εργατικό κίνημα οπισθοχωρεί, τόσο θα στενεύουν και αυτά τα όρια καθιστώντας όλο και πιο πιθανό η παραμικρή πράξη αντίστασης και σχεδόν κάθε πολιτικός και συνδικαλιστικός αγώνας να κρίνονται ως παράνομα. Το εργατικό κίνημα πρέπει να αντεπιτεθεί και να κλιμακώσει τον αγώνα του σε συμπόρευση με τους μαθητές και τις μαθήτριες, τους φοιτητές και τις φοιτήτριες και με κάθε αγωνιστή και αγωνίστρια. Να μην περάσει η τρομοκρατία που σπέρνει η κυβέρνηση, να μην συνηθίσουμε την καταστολή, να αγωνιστούμε για την ανατροπή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.