Στη συνέχεια του αφιερώματός μας για την αριστερά το εργατικό κίνημα ενάντια στους διαχωρισμούς την καταστολή και τη ΝΔ, πήραμε μία μικρή συνέντευξη από τους συνδικαλιστές από εργασιακούς χώρους που συμμετείχαν στην εκδήλωση της 11ης Δεκέμβρη ή/και συνδιαμορφώσουμε το Κοινό Πλαίσιο για τη σύσκεψη της 4ης Φεβρουαρίου και, γενικά, αποτελούν κομμάτι του ταξικού εργατικού κινήματος ενάντια στους διαχωρισμούς και την καταστολή. Συγκεκριμένα τους: Σωτήρη Δρούλια (Πρόεδρο του Συλλόγου εργαζομένων Γ. Νοσοκομείου Ικαρίας), τον Κώστα Λυμπέρη (Γεν. Γραμματέα ΔΣ Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού ΕΥΔΑΠ), τον Ηλία Μούρη (πρόεδρο της Ε’ ΕΛΜΕ Αθηνών) και τον Αντώνη Νταλακογεώργο (πρόεδρο της ΠΕΝΕΝ).
ΑΦ: Εκατομμύρια σε εξοπλισμούς αστυνομικούς – στρατιωτικούς και «λίστες Πέτσα» την ώρα που καλπάζει η ακρίβεια και η ανεργία. Σε όλο τον πλανήτη παίρνουν μέτρα για τον Κορονοϊό αλλά πουθενά δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά. Μήπως η Κορονοϋστερία αποτελεί άλλοθι στους καπιταλιστές να αποκρύψουν τη βαθιά κρίση και να επιτύχουν αποδοχή σκληρών «μνημονιακών» μέτρων;
Σωτήρης Δρούλιας: Σαφέστατα. Αν πριν ένα χρόνο υπήρχε έστω και η παραμικρή αμφιβολία περί τούτου, όσο περνάει ο καιρός αυτό γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο. Δύο χρόνια τώρα δεν έχει παρθεί ούτε ένα σοβαρό μέτρο προάσπισης της υγείας του λαού. Αντίθετα βλέπουμε πρόστιμα, καταστολή, περιστολή δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών, καταστρατήγηση του οκταώρου, ανατροπές στην εργασία, στην ασφάλιση, στο περιβάλλον, γενικά στη ζωή μας ολόκληρη. Αντί για πρόσληψη υγειονομικών και ουσιαστική ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας σε όλες τις βαθμίδες βλέπουμε ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, των δυνάμεων καταστολής και προσλήψεις σε παπάδες. Οι προϋπολογισμοί στην υγεία τα δύο τελευταία χρόνια μειώθηκαν κοντά στο 1,5 δις, επιπλέον κλίνες ΜΕΘ δεν αναπτύχθηκαν, θεραπείες και άλλα μέτρα πρόληψης για το γενικό πληθυσμό αγνοήθηκαν προκλητικά, προσλήψεις δεν έγιναν. Αυτή η εξόφθαλμη αντιστροφή της πραγματικότητας επιβάλλεται στον ελληνικό λαό μέσω της καλλιέργειας κλίματος φόβου και διχασμού. Για να αποκρυφτούν οι εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες και να μεταφερθούν οι ευθύνες αυτές στις πλάτες του λαού μέσω της υποχρεωτικότητας, του τσαμπουκά των αναστολών εργασίας και του δόγματος της κοινωνικής ευθύνης. Με διχασμένο τρομαγμένο τον λαό στρώνεται ο δρόμος για να περάσουν όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που επιβάλλει, όχι η πανδημία όπως θέλουν να μας πείσουν, αλλά το βάθεμα παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Και το ξεπέρασμα της κρίσης για το καπιταλιστικό σύστημα σημαίνει διάλυση της Δημόσιας Υγείας και Παιδείας, ιδιωτικοποιήσεις, απολύσεις, ανατροπές στην εργασία και την ασφάλιση. Η Πανδημία ήταν το όχημα για να επιβληθούν όλες αυτές οι ανατροπές με τις λιγότερες δυνατές κοινωνικές αντιστάσεις. Δηλαδή να αποδεχόμαστε με ευκολία πως εν μέσω πανδημίας είναι φυσιολογικό να βλέπουμε περισσότερους αστυνομικούς και αστυνομικά οχήματα παρά γιατρούς, νοσηλευτές και νοσοκομεία. Και μη μιλάς, γιατί υπάρχει η απόλυση, η αναστολή, ο μπαμπούλας της καταστολής.
Ηλίας Κορλός: Ο «αόρατος εχθρός» (ο κορονοϊός που με την πρωτόγνωρη(;) συμπεριφορά του και τις απρόσμενες(;) μεταλλάξεις του, αφήνει έκπληκτους(;), τους ακαταδιώκτους(!) «ειδικούς») έχει εργαλειοποιηθεί ώστε να μεταβούμε ”ανώδυνα” σε μια νέα εποχή καθολικού ελέγχου της κοινωνίας και πλήρους ιδιωτικοποίησης της υγείας και όλων των κοινών αγαθών (νερό, ρεύμα, ενέργεια, ενημέρωση κλπ). Το φάντασμα του καπιταλιστικού τεχνοκρατικού ολοκληρωτισμού πλανιέται πάνω από τη γη, στο έμπα του 2022. Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αποτύχει παταγωδώς στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Η προσχηματική κυβερνητική επιχείρηση «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ» έχει αποδειχτεί τσουνάμι «ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ, ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΩΝ».
Ηλίας Μούρης: Rafale ή αναδρομικά, ήταν η στοχευμένη ερώτηση της πολιτικής ηγεσίας στις συνταξιουχικές οργανώσεις. Δυστυχώς τα rafale κατέφθασαν! Ήρθαν για να μεγιστοποιήσουν την ένταση των ανταγωνισμών στην περιοχή, η επέκταση των βάσεων και η διάθεση δεκάδων δις για πολεμικό εξοπλισμό, φέρνουν όλο και πιο κοντά τον κίνδυνο εμπλοκής της χώρας μας και του λαού μας σε πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς με τεράστιες επιπτώσεις. Πουλάνε εθνική υπερηφάνεια σ’ ένα λαό στα πρόθυρα της φτώχιας. Η ανεξέλεγκτη ακρίβεια, η αντιλαϊκή πολιτική, η εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου (βλέπε απολιγνιτοποίηση, πράσιν(η)α άλογα), η πρόσδεση στον μηχανισμό σταθερότητας της ΕΕ είναι η συνταγή της φτωχοποίησης της Ψωροκώσταινας. Όπως ανέφερε σε συνέντευξη της η Ναόμι Κλάιν «Η κρίση χρησιμοποιήθηκε για να λεηλατήσουν την χώρα και να καταστρέψουν τα κοινωνικά κινήματα και τις κοινωνικές κατακτήσεις. …»
Αντώνης Νταλακογεώργος: Εκείνο το οποίο κατά την άποψή μας ανέδειξε η πανδημία και η υγειονομική κρίση σε όλον τον καπιταλιστικό κόσμο είναι το ξεχαρβάλωμα του δημόσιου συστήματος υγείας τινάζοντας στον αέρα την φαιδρή επικοινωνιακή ρητορική περί ισχυρών δομών και υπηρεσιών και «κράτους πρόνοιας». Η αποτυχία στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης καταδεικνύει ότι η εμπορευματοποίηση της υγείας και η παράδοση σε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα που βάζουν μπροστά την κερδοφορία τους, αποτελεί θανάσιμο πλήγμα για την προστασία της υγείας και της ανθρώπινης ζωής. Είναι προφανές επίσης, τόσο στην χώρα μας όσο και στις άλλες, ότι η πανδημία αξιοποιείται στο έπακρο από το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις για να πάρουν την ρεβάνς από την εργατική τάξη, να φορτώσουν τις συνέπειες της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης στις δικές της πλάτες στέλνοντας τον λογαριασμό σε αυτήν.
ΑΦ: Απαγορεύσεις κυκλοφορίας – sms – υποχρεωτικός εμβολιασμός – πρόστιμα κάθε είδους – πιστοποιητικά υγείας: αποτελούν η καταστολή και οι περιορισμοί υγειονομικά μέτρα αντιμετώπισης του Κορονοϊού;
Σωτήρης Δρούλιας: Το ποσό αποτυχημένα είναι αυτά τα μέτρα, το δείχνουν οι ίδιοι οι αριθμοί τους. Όλα αυτά τα μέτρα επί της ουσίας, κατέταξαν τη χώρα μας ανάμεσα στις τελευταίες θέσεις παγκόσμια στο ζήτημα της διαχείρισης πανδημίας. Αυτό τα λέει όλα. Πέρυσι κλείναμε για λοκντάουν με εκατοντάδες κρούσματα και ανοίγαμε με χιλιάδες. Φέτος με εμβόλια έχουμε περισσότερους νεκρούς από ότι πέρυσι χωρίς εμβόλια. Οι χιλιάδες νεκροί όλη αυτή τη διετία αλλά και η αυξημένη νοσηρότητα του ελληνικού πληθυσμού από άλλα αίτια πλην κόβιντ, χρεώνεται αποκλειστικά στις εγκληματικές αυτές αποτυχημένες πολιτικές της Κυβέρνησης. Υποτίθεται ότι μας σώζουν από την Πανδημία και τελικά κινδυνεύουμε ακόμα περισσότερο, όχι μόνο από την Πανδημία, αλλά από την ανυπαρξία Δημόσιας Υγείας, από τη φτώχεια, τις απολύσεις, την ακρίβεια, τις ψυχικές ασθένειες που προκαλεί ο ζόφος και ο εγκλεισμός. Είναι σαν να λες ότι θα σκοτώσεις μία μύγα στον τοίχο γκρεμίζοντας τον ίδιον τον τοίχο.
Ηλίας Κορλός: Οι απολύσεις και οι αναστολές εργασίας, η απαγόρευση διαδηλώσεων και συναθροίσεων, τα οριζόντια πρόστιμα, η καταστολή, τα “green pass” αλλά και η στοχοποίηση της νεολαίας, όχι μόνο δε συνέβαλαν στην ανάσχεση του COVID-19, αλλά οδηγηθήκαμε παγκοσμίως σε νέα πιο μαζικά πανδημικά κύματα. Η Ελλάδα δε, βρέθηκε σε μια από τις πρώτες θέσεις παγκοσμίως σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού.
«Ξεχάσαμε» την πείνα, τη φτώχια, τις συνθήκες διαβίωσης, τις υποδομές ύδρευσης-αποχέτευσης, ενέργειας, θέρμανσης, τις συνθήκες στους εργασιακούς χώρους, το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας, τον τρόπο παραγωγής τροφής και τόσα άλλα «αυτονόητα» αλλά «κοστοβόρα» και θυσιάσαμε τη δημοκρατία, τα δικαιώματα και την κοινωνική ευθύνη στο φόβο, στην απομόνωση και στην ατομική ευθύνη. Χωρίς όμως παρόλα αυτά να σώσουμε την υγεία των λαών από τον Κορονοϊό και άλλες ασθένειες.
Ηλίας Μούρης: Στην αρχή της πανδημίας, με τον κόσμο μουδιασμένο από την εισβολή του επικείμενου θανάτου μέσω του γυαλιού, αυτά φαίνεται ότι, ως ένα βαθμό, λειτούργησαν. Παράλληλα όμως η αλαζονεία της εξουσίας, με τα ακραία κατασταλτικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση εναντίων όσων αμφισβήτησαν από την αρχή τις προθέσεις της, έστρεψε τον κόσμο στην αμφισβήτηση. 17 Νοέμβρη ΄20, επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου ’20 με αποκορύφωμα τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης. Η καταστολή και οι περιορισμοί έφεραν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Όλα αυτά τα μέτρα πάρθηκαν από τη μια μεριά γιατί το διαλυμένο σύστημα υγείας από τις πολιτικές όλων των προη-γούμενων κυβερνήσεων, αλλά κυρίως της σημερινής, ήταν ανίκανο να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες για πρόληψη και νοσηλεία και από την άλλη για να μεταθέσουν τις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνώντων στον κάθε πολίτη της χώρας, επικαλούμενοι την “ατομική ευθύνη”. Με την μονοσήμαντη πολιτική προάσπισης των ιδιωτικών συμφερόντων, έφεραν την περαιτέρω διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας με τραγικές συνέπειες για τους ασθενείς της λαϊκής τάξης που το έχουν ανάγκη. Αυτή η εγκληματική πολιτική είναι υπεύθυνη για τους πάνω από 22000 νεκρούς. Παράλληλα με την εφαρμογή οριζόντιων κατασταλτικών μέτρων, εκπαιδεύουν το λαό στην υποταγή και στη συμμόρφωση των εντολών της εξουσίας, αξιοποιώντας ένα τμήμα του επιστημονικού προσωπικού που λειτουργεί ως θεραπαινίδα του μεγάλου κεφαλαίου.
Αντώνης Νταλακογεώργος: Είναι πασιφανές ότι ο Κορονοϊός χρησιμοποιείται από τους καπιταλιστές και τις κυβερνήσεις τους στην κατεύθυνση να κλιμακώσουν την υπονόμευση των δημοκρατικών – συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, να εντείνουν την καταστολή στους αγώνες του λαού και των εργαζομένων για τα δικαιώματά τους ώστε το κεφάλαιο να περάσει «αναίμακτα» την οικονομική κρίση και να συνεχίσει ακάθεκτο μεγεθύνοντας την κερδοφορία του. Καθόλου τυχαίο ότι κεφαλαιώδους σημασίας νόμοι πέρασαν μέσα στην πανδημία με τους οποίους επιχειρείται η συντριβή των εργατικών συνδικαλιστικών δικαιωμάτων (νόμος Χατζηδάκη), ή επιβάλλοντας καθεστώς αστυνομοκρατίας στις σχολές (νόμος Κεραμέως), ή οδηγώντας την κοινωνική ασφάλιση στα κοράκια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών και τελικά στο τζογάρισμα των χρηματαγορών!
ΑΦ: Η επιστήμη είναι αντικειμενική ή ταξική; Πρέπει να ακολουθούμε τις εντολές του ΠΟΥ, των πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών;
Σωτήρης Δρούλιας: Ότι ρόλο παίζει το ΝΑΤΟ για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις παγκόσμια, τέτοιο ρόλο παίζει και ο ΠΟΥ στο υγειονομικό πεδίο. Η επιστήμη, από σύμμαχος του ανθρώπου έχει μετατραπεί σε δεκανίκι των επικυρίαρχων και εργαλείο προώθησης των συμφερόντων τους εις βάρος των λαών. Μία τέτοια επιστήμη προφανώς και δεν είναι αντικειμενική, και κυρίως, δεν πείθει για τις αγνές της προθέσεις. Όποιος εμπιστεύεται τυφλά τον ΠΟΥ, είναι σαν να λέει σε αντίστοιχο επίπεδο, ότι αποδέχεται και πιστεύει ότι το ΝΑΤΟ πολεμά για τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη. Προφανώς και επιστήμη είναι ταξική.
Ηλίας Κορλός: Η ανθρώπινη πορεία και προσπάθεια πάνω στη γη έχει δημιουργήσει και επιστημονικό κεκτημένο και επιστημονική καινοτομία και επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις. Όμως να προσπαθούν, όλοι όσοι εκστασιαζόντουσαν όταν παρακολουθούσαν τον «Επίμονο Κηπουρό» και θεωρούσαν εγκληματικές τις πρακτικές των πολυεθνικών του φαρμάκου, να μας πείσουν ότι συνεδριάζει το ΔΣ της Pfizer και αντί για κέρδη συζητάει και αποφασίζει για την υγεία των λαών πραγματικά νομίζω ξεπερνάει όχι την αριστερή, τη μαρξιστική, τη διαλεκτική ή δεν ξέρω ποια άλλη, αλλά την πιο αφελή λογική μικρού παιδιού. Ταυτόχρονα ο ΠΟΥ κατακλύζεται από λομπίστες φαρμακευτικών και άλλων συμφερόντων (οικονομικών και πολιτικών).
Η επιστήμη και η τεχνολογία, τις οποίες θεωρώ αναπόσπαστο και αναγκαίο κομμάτι της ανθρώπινης εξέλιξης και της κοινωνικής προόδου, δεν είναι ούτε ουδέτερες, ούτε εκτός καπιταλιστικού πλαισίου λειτουργίας στη δοσμένη ιστορική κοινωνικο-οικονομική συγκυρία. Καθένας λοιπόν, δεδομένου αυτού του πλαισίου και των κάθε φορά συνθηκών κρίνει, τις εντολές που δίνονται και τι ο ίδιος τελικά ακολουθεί.
Ηλίας Μούρης: Έχει ήδη απαντήσει ο Μαρξ αναλύοντας τη φύση των αστικών σχέσεων: «Μόνο η καπιταλιστική παραγωγή μετατρέπει για πρώτη φορά την υλική διαδικασία παραγωγής σε εφαρμογή της επιστήμης στην παραγωγή – σε επιστήμη, εφαρμοσμένη στην πρακτική – όμως αυτό το κάνει, μόνο δια της οδού της υποταγής του εργάτη στο κεφάλαιο και της καταπίεσης της ίδιας του της πνευματικής και επαγγελματικής ανάπτυξης».
Η επιστημονική αλήθεια είναι πάντα μία. Η αξιοποίηση της επιστήμης έχει πάντα ταξικό προσδιορισμό και κατευθύνεται στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της άρχουσας τάξης. Αυτό το πετυχαίνουν οι κεφαλαιοκράτες εξαγοράζοντας επιστήμονες που στρατεύονται για αυτό το λόγο, ενώ από την άλλη κατευθύνουν την επιστημονική έρευνα σε τομείς που αυξάνουν την κερδοφορία του κεφαλαίου, εγκαταλείποντας παράλληλα τομείς που δεν έχουν άμεσο συμφέρον για κερδοφορία. Για την εξυπηρέτηση αυτών των στόχων έχει μεταφερθεί η έρευνα από τα δημόσια πανεπιστήμια στις πολυεθνικές εταιρείες. Θα μπορούσε ο ΠΟΥ να ξεφύγει από αυτόν τον φαύλο κύκλο; Σε σχέση με τις πολυεθνικές; Σε όλες (ή σχεδόν σε όλες) έχουν επιβληθεί πρόστιμα δισεκατομμυρίων για εγκληματικές πρακτικές. Αλλάξανε πολιτική; Όχι. Προφανώς, τα κέρδη που αποκομίζουν από τη χρήση εγκληματικών μεθόδων είναι πολύ μεγαλύτερα από τα πρόστιμα που καταβάλλουν.
Αντώνης Νταλακογεώργος: Η άποψή μας είναι ότι η πανδημία δεν εξαιρεί κανέναν, αλλά οι συνέπειές της είναι βαθύτατα ταξικές αφού το μεγάλο θύμα είναι οι λαϊκές μάζες, είναι οι άνεργοι, οι άστεγοι, οι συνταξιούχοι που το καπιταλιστικό δημόσιο σύστημα υγείας τους οδηγεί μαζικά στον θάνατο. Οι έχοντες και κατέχοντες τον πλούτο μπορούν να προστατευθούν, να περιθάλπονται και να νοσηλεύονται με όλα τα σύγχρονα μέσα που διαθέτει σήμερα η επιστήμη και η σύγχρονη ιατρική!
Οι συνέπειες από τον κορονοϊό αποδεικνύεται και αυτή την φορά ότι είναι βαθύτατα ταξικές από τις πολιτικές που ακολουθούνται από τις διάφορες αστικές κυβερνήσεις ανά τον κόσμο.
Σχετικά με τις φαρμακοβιομηχανίες είναι σαφές ότι χρησιμοποίησαν τα εμβόλια ως μέσον αισχρής κερδοσκοπίας για να γιγαντώσουν τα κέρδη τους. Από αυτή την πλευρά φαίνεται ξεκάθαρα γιατί οι πατέντες των εμβολίων δεν τέθηκαν στην διάθεση όλων των χωρών για τον μαζικό εμβολιασμό κυρίως εκείνων που αδυνατούν να αγοράσουν τα πανάκριβα εμβόλια και με τον τρόπο αυτό να προσφέρουν στους λαούς την ασπίδα προστασίας που αυτά προσφέρουν!
ΑΦ: Συνδικαλιστικό – εργατικό κίνημα και αριστερά: «θα λογαριαστούμε μετά», συμβολικές και δια αντιπροσώπων κι όχι μαζικές διαδηλώσεις, ψηφιοποίηση συνελεύσεων – καμία αντίσταση στις απολύσεις και στα λοκντάουν. Αποτελούν «άλλα μέσα πάλης» ή αναστολή της ταξικής πάλης και συμβιβασμό;
Σωτήρης Δρούλιας: Το πόσο επιζήμιες αποδείχθηκαν για το κίνημα αυτές οι λογικές, αναδείχθηκε περίτρανα με το ζήτημα των αναστολών και της υποχρεωτικότητας στους υγειονομικούς. Όπου η αφωνία της αριστεράς άφησε κυριολεκτικά πολιτικά και συνδικαλιστικά ακάλυπτους τους ανεσταλμένους, Με την ακροδεξιά και τους παπάδες να βρίσκουν πεδίο ελεύθερο και να δρουν ανενόχλητοι. Και την ίδια ώρα δεν αποτέλεσε τον αναγκαίο πόλο μέσα στην κοινωνία, δεν αποτέλεσε το πολιτικό αντίβαρο εκείνο, απέναντι στην άθλια κυβερνητική προπαγάνδα και τρομοκρατία. Έτσι πέρα από τις απώλειες σε ζωές, φτάσαμε να μετράμε απώλειες σε ελευθερίες, δικαιώματα και κοινωνικές κατακτήσεις. Πρόκειται για ξεκάθαρο συμβιβασμό και πλήρης ευθυγράμμιση στα υποκριτικά και κούφια κυβερνητικά κελεύσματα περί υπευθυνότητας και σοβαρότητας. Πρόκειται δηλαδή για αποδοχή επί της ουσίας του δόγματος της ατομικής ευθύνης και όλων αυτών τον ευφυολογημάτων, πάνω στα οποία βασίστηκε η οικοδόμηση όλων αυτών των άθλιων εγκληματικών πολιτικών που ζούμε τα δύο τελευταία χρόνια.
Ηλίας Κορλός: Δυστυχώς οι περισσότεροι από όσους ομνύουν υπέρ των εργατικών συμφερόντων και της Αριστεράς σιώπησαν ή «αντέδρασαν χαμηλόφωνα» στο καθεστώς διαχωρισμών και απολύσεων-αναστολών που επεβλήθησαν στο όνομα του μονόδρομου του εμβολίου και της υποχρεωτικότητας. Ακόμα και σήμερα, που στο ΕΣΥ νοσούν και τελούν υπό καραντίνα χιλιάδες πλήρως εμβολιασμένοι γιατροί και νοσηλευτές, εξακολουθούν να βρίσκονται εκτός ΕΣΥ οι, 7.000 σε αναστολή, υγειονομικοί. Τίθενται από υγειονομικούς και άλλους συνδικαλιστικούς φορείς αιτήματα νέων προσλήψεων έχοντας όμως «καταπιεί» τις 7.000 αναστολές και τις απολύσεις του ιδιωτικού τομέα.
Με ποιο «κύρος» συνδικάτα και Αριστερά θα πείσουν, ότι στα σοβαρά αντιπαλεύουν τις απολύσεις, όταν εκ των πραγμάτων προκύπτει ότι τις εξαρτούν από την ιδεολογική ή πολιτική άποψη των απολυόμενων εργαζόμενων; Σχεδόν κανείς δεν πρότεινε και δεν πάλεψε δυνατά να μην ανασταλεί η εργασία των 7.000, και να μην απολυθούν χιλιάδες ακόμα στον ιδιωτικό τομέα της υγείας, ή έστω να μετακινηθούν σε άλλες θέσεις έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο με την πανδημία ή κάποια άλλη λύση που να στηρίζει όμως με απόλυτο τρόπο το δικαίωμα στη δουλειά (και τη στήριξη του δημόσιου ΕΣΥ) ακόμα και σε συνθήκες υγειονομικής (ή άλλης –«εθνικής», περιβαλλοντικής κλπ- στο μέλλον) κρίσης. Λογαριαζόμαστε λοιπόν όλοι, κάθε μέρα και με την κυβέρνηση και τις πολιτικές της αλλά και με τον κόσμο και τις ανάγκες του. Και κρινόμαστε.
Ηλίας Μούρης: Προφανώς το «θα λογαριαστούμε μετά» είναι η ‘υπεύθυνη στάση’ όσων έκλεισαν τα μάτια στην καταστροφή και υποτάχθηκαν στο κυβερνητικό αφήγημα. Το “θα λογαριαστούμε μετά” που ακο-λούθησαν οι ηγεσίες των γραφειοκρατικών συνδικαλιστικών παρατάξεων ήταν το αποτέλεσμα της φύσης και θέσης αυτών των παρατάξεων. Είναι η συνέχεια της πρακτικής τους, της υποταγής στο κεφάλαιο. Το ταξικό εργατικό κίνημα προσπάθησε να παρέμβει κόντρα σε αυτή την πρακτική, με σπάσιμο του Lockdown στον δρόμο και έξω από τα νοσοκομεία, από την Πρωτομαγιά του 2020, αλ-λά και στο επόμενο διάστημα. Οφείλει να (και) δίνει άμεσες απαντήσεις στις αστικές προκλήσεις. Έχει όμως και αυτό να αντιμετωπίσει τις δικές του προκλήσεις. Πώς θα κοινωνήσει τις ‘θέσεις του’ σε ένα περίκλειστο κοινωνικό περιβάλλον. Και πώς θα πείσει για την ορθότητα λόγων και πράξεων με την πολυδιάσπαση του χώρου.
Αντώνης Νταλακογεώργος: Το σύνθημα «μετά θα λογαριαστούμε» είναι βαθύτατα παραπλανητικό, απόλυτα υποκριτικό και υποκρύπτει άρνηση στην αναγκαία οργανωμένη αγωνιστική δράση που επιβάλλεται σήμερα να αναπτυχθεί με σαφείς στόχους, τόσο για την προστασία του λαού από την πανδημία, αλλά και για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων που δέχονται μια σφοδρή επίθεση από κυβέρνηση – κεφάλαιο στα δικαιώματά τους. Είναι στην ουσία υποταγή στην καταστροφική και εγκληματική πολιτική και δείχνει συμβιβασμό και υποταγή
ΑΦ: Και τώρα μία ερώτηση στο καθένα σας ξεχωριστά
ΑΦ: Σωτήρη Δρούλια, Πρόεδρος συλλόγου εργαζόμενων νοσοκομείου και ανεμβολίαστος: Είσαι τόσο επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία; Και πως καταφέρατε μια μαζική επιτροπή αγώνα στην Ικαρία κόντρα στην προπαγάνδα;
Σωτήρης Δρούλιας: Το πόσο επικίνδυνος είμαι εγώ σαν υγειονομικός και γενικά όλοι όσοι είμαστε σε αναστολή πιστεύω ότι φαίνεται ξεκάθαρα το τελευταίο διάστημα, όπου πάνω από 2.000 εμβολιασμένοι υγειονομικοί νοσούν και μεταδίδουν. Δικαιώνεται έτσι μία θέση που είχαμε εξαρχής, ότι δηλαδή υποχρεωτικότητα δεν έχει κανένα οικονομικό όφελος και αποτελεί ξεκάθαρα ένα πολιτικό μέτρο. Η συγκρότηση επιτροπής αγώνα στο νησί βασίστηκε ακριβώς στο τι σημαίνει πολιτικά η υποχρεωτικότητα. Δεν σταθήκαμε στο ζήτημα του εμβολίου καθόλου ήταν απλά ένα ζήτημα που διχάζει. Επικεντρωθήκαμε στην ουσία και το περιεχόμενο των εγκληματικών πολιτικών διαχείρισης της πανδημίας από τη μεριά της Κυβέρνησης και για το τι αυτές σημαίνουν. Δηλαδή ιδιωτικοποίηση και διάλυση της Δημόσιας Υγείας, απολύσεις, ανατροπές στην εργασία και τις ελευθερίες και γενικά ότι είπαμε πιο πάνω. Αυτό πιστεύω αποτέλεσε έναν ενωτικό πόλο τοπικά, χωρίς να παραγνωρίζει τις υπαρκτές αδυναμίες καθώς και το πρόβλημα πως ένα κομμάτι της κοινωνίας έχει τσιμπήσει το διχασμό και τον κοινωνικό αυτοματισμό.
ΑΦ: Ηλία Κορλό, Ιδιωτικοποιήσεις και Κορονοϋστερία: Μήπως διαμορφώνονται οι συνθήκες για να διαλυθούν τα τελευταία στηρίγματα δημόσιας και κοινωνικής πρόνοιας (φτηνό και μαζικό νερό – ρεύμα – φυσικό αέριο, ΕΣΥ κλπ);
Ηλίας Κορλός: Στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς πουθενά δε λήφθηκαν ουσιαστικά μέτρα οικοδόμησης και στήριξης αξιόπιστων, αξιοπρεπών δημόσιων συστημάτων υγείας. Στο όνομα του «μονόδρομου του εμβολιασμού» μετατοπίστηκε η ευθύνη της δημόσιας υγείας στην ατομική ευθύνη και στην περαιτέρω προώθηση της ιδιωτικής υγείας. Σε συνδυασμό με την εκτόξευση των τιμών στην ενέργεια έχουμε ήδη οδηγηθεί σε μια τεραστίων διαστάσεων ενεργειακή φτώχια η οποία έχει δραματικές επιπτώσεις στην οικιακή-οικογενειακή ζωή αλλά και στην παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα.
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση, εν μέσω πανδημίας, προχωράει στην ιδιωτικοποίηση του ΕΥΣ (Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος) της Αττικής, μέσω ανάθεσης σε ΣΔΙΤ, της διαχείρισης και λειτουργίας του.
ΑΦ: Ηλία Μούρη, Συγχρωτισμός με μάσκες ή τηλεκπαίδευση: από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη. Ποια η επίπτωση στα παιδιά και εφήβους είτε σε εκπαιδευτικό είτε σε κοινωνικό επίπεδο βαδίζοντας στον τρίτο χρόνο της Κορονοϋστερίας;
Ηλίας Μούρης: Το μεγάλο πείραμα στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση έγινε και κατέστρεψε μια γενιά. Η περισσότερη αφαίρεση του ανθρώπινου παράγοντα, εκπαιδευτικού στην περίπτωσή μας, είχε καταστροφικά αποτελέσματα στην ψυχοσωματική υγεία, ιδιαίτερα των μικρών μαθητών. Παράλληλα χρησιμοποιήθηκε για να ‘ετοιμάσουν’ το νομοθετικό εκείνο πλαίσιο που αποκλείει χιλιάδες παιδιά από την ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον. Μια εκπαίδευση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους και έναν εκπαιδευτικό στο ρόλο εργαλείου της εκάστοτε εκπαιδευτικής πολιτικής. Δεν είναι τυχαίο ότι από την πρώτη στιγμή αφαίρεσαν από τα αναλυτικά προγράμματα κάθε αντικείμενο που θα μπορούσε να προάγει την κριτική σκέψη και την τέχνη. Γιατί τρέμουν στην ιδέα της αλήθειας που οδηγεί στην πλήρη συναισθηματική και πνευματική ελευθερία του ατόμου. Όσο για τις μάσκες, (από τα αλεξίπτωτα μέχρι τις ‘ασφαλείας’) είναι δεδομένο ότι από μόνο του αυτό το μέτρο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Απαιτούνται κοινωνικά μέτρα∙ όπως η γενναία ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, η πρόσληψη προσωπικού, η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, η ενίσχυση των μέσων μεταφοράς, ο περιορισμός των μαθητών ανά τμήμα, με σύγχρονη πρόσληψη διδακτικού και βοηθητικού προσωπικού.
ΑΦ: Αντώνη Νταλακογεώργο, Σαν συνδικάτο πήρατε δύο σημαντικές πρωτοβουλίες (ανάμεσα σε άλλες) τα τελευταία 2 χρόνια: μια για τη συγκρότηση μαζικής διαδήλωσης την Πρωτομαγιά του 2020 και τη συγκρότηση επιτροπής ενάντια στο νόμο Χατζηδάκη. Αντέχει το εργατικό κίνημα να δίνει αυτές τις μάχες διασπασμένο είτε σε «εμβολιασμένους – ανεμβολίαστους», είτε σε αυτούς που «προσέχουν» ή όχι;
Αντώνης Νταλακογεώργος: Μέσα στην πανδημία, με τις κυβερνητικές απαγορεύσεις και τα λοκ ντάουν, οργανώσαμε, συνδιοργανώσαμε, συμμετείχαμε και στηρίξαμε απεργίες, συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις, ήρθαμε σε ευθεία σύγκρουση με την κυβερνητική καταστολή, δεν υποκύψαμε και δεν κάναμε μισό βήμα πίσω από την σταθερή ταξική μας θέση της υπεράσπισης των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων. Είμαστε όλο το διάστημα στην πρώτη γραμμή αντιπαράθεσης με την αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης – κεφαλαίου, συνεχίζουμε με την ίδια αποφασιστικότητα την μάχη και τους αγώνες για την σύγκρουση και την ανατροπή αυτής της πολιτικής και της κυβέρνησης που την υλοποιεί.
Είμαστε απέναντι στην κυβερνητική πολιτική των διαχωρισμών, στην αυταρχική τιμωρητική πολιτική των αναστολών, των απολύσεων και των διώξεων. Απορρίπτουμε το αντιδραστικό θεώρημα, την κυβερνητική προπαγάνδα και τα μέτρα που παίρνει με τους διαχωρισμούς σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους! Οργανώνουμε με άλλες δυνάμεις την αντίσταση κατά των απολύσεων που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση στα νοσοκομεία και ευρύτερα στις δημόσιες δομές υγείας. Απαιτούμε να ληφθούν μέτρα για την προστασία της υγείας στους εργασιακούς χώρους, στα ΜΜΜ, να αυξηθούν τα κονδύλια για την δημόσια υγεία, δωρεάν τεστ, πρόσληψη μόνιμου υγειονομικού προσωπικού, να αυξηθούν οι ΜΕΘ, να γίνει επίταξη (χωρίς ούτε ένα ευρώ αποζημίωση) των ιδιωτικών κλινικών και κέντρων.
Είμαστε ενάντια στο δόγμα της ατομικής ευθύνης που αναπαράγεται με σκοπό η κυβέρνηση να συγκαλύψει τις δικές της εγκληματικές ευθύνες!!