Τον Μάιο και τον Ιούνιο η ΟΡΜΑ με αφορμή το κλείσιμο 50 τευχών της Αντιφασιστικής Φρουράς πραγματοποίησε μία σειρά πολιτικών εκδηλώσεων με κέντρα συζήτησης τα καθήκοντα και τις ευθύνες του ταξικού κινήματος, την ανάλυση της πολιτικής επικαιρότητας, αλλά και τη σύνδεση του πολιτικού εντύπου με τους ταξικούς αγώνες. Σε κάθε εκδήλωση εκτός από την ΟΡΜΑ πραγματοποιήθηκαν και εισηγήσεις από προσωπικότητες του χώρου της αριστεράς. Οι χώροι που επιλέχθηκαν για να γίνουν αυτές οι εκδηλώσεις ήταν χώροι που φιλοξενούν το περιοδικό της Αντιφασιστικής Φρουράς όπως βιβλιοπωλεία και στέκια σε γειτονιές . Στόχος των εκδηλώσεων αυτών ήταν να ανοίξει η συζήτηση για την ταξική πάλη και για τα καθήκοντα της αριστεράς στον κόσμο.
Η σημασία του πολιτικού εντύπου είναι να λειτουργεί ως μέσο που συνδέει το διάβασμα, τις πολιτικές θέσεις, την πολιτική θεωρία με την πράξη. Να μπορεί να λειτουργεί ως έναυσμα που θα ωθήσει τον κόσμο να εμπλακεί και να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική και τους αγώνες. Να μην εκφράζει μόνο μία ανάλυση και μία άποψη για την πολιτική κατάσταση, αλλά να εκφράζει όραμα και προοπτική για την συνέχεια του ταξικού αγώνα και για την ανατροπή του καπιταλισμού. Τονίστηκε επίσης η αξία των χώρων που έγιναν οι εκδηλώσεις, χώροι φιλικοί προς τις αριστερές και τις επαναστατικές ιδέες, που προσεγγίζουν ένα κοινό το οποίο προβληματίζεται, ανησυχεί και θέλει να μπει στον διάλογο αυτό και μπορούν αυτοί οι χώροι να λειτουργούν ως τέτοιοι πόλοι έλξης που να συγκροτούν επαναστατικές συζητήσεις.
Σε ένα τέτοιο κλίμα κύλισαν οι εκδηλώσεις των προηγούμενων δύο μηνών. Αποτύπωσαν την ανάγκη και τη θέληση του κόσμου να εμπλακεί ενεργά, ζωντανά και συλλογικά στον επαναστατικό διάλογο. Άνθρωποι από τις γειτονιές ήρθαν στα βιβλιοπωλεία και στα στέκια και συμμετείχαν μαζικά αφιερώνοντας χρόνο από την καθημερινότητά τους και επικοινωνώντας την γνώμη τους, πραγματοποιώντας τοποθετήσεις αλλά και ερωτήματα απευθυνόμενα στην αριστερά. Οι συζητήσεις που έγιναν στις εκδηλώσεις έδειξαν την αναγκαιότητα που υπάρχει για το εργατικό κίνημα να μπορεί να έχει χώρους φιλόξενους σε γειτονιές, που να έχουν τη δυνατότητα να συσπειρώνουν τον κόσμο. Να μπορούν δηλαδή χώροι διαβάσματος όπως τα βιβλιοπωλεία ή χώροι διασκέδασης όπως τα στέκια που προσεγγίζονται από τον λαό, να γίνονται χώροι πολιτικών συζητήσεων, διαλόγου και ανταλλαγής επαναστατικών ιδεών. Αποδείχθηκε αυτή η αναγκαιότητα καθότι τέτοιοι χώροι που βρίσκονται στις γειτονιές μπορούν όχι μόνο να ανταποκριθούν σε αυτόν το σκοπό, αλλά έχουν την ικανότητα να είναι σταθεροί χώροι επικοινωνίας και συζητήσεων όπου η εργατική τάξη θα γνωρίζει πως μπορεί να τους αξιοποιήσει ως τέτοιους. Άρα όταν θα θέλει να συζητήσει, να επικοινωνήσει να ακούσει επαναστατικές ιδέες και προοπτικές για την αντίδραση στο σύστημα, να απευθύνεται σε αυτούς ακριβώς τους χώρους.
Σε αυτήν λοιπόν τη συνθήκη ο κόσμος ανταποκρίθηκε. Άνθρωποι στις γειτονιές έδειξαν πόσο μεγάλη ανάγκη έχουν να συμμετέχουν ενεργά σε τέτοιου είδους διαδικασίες. Σε συνδυασμό με το πλαίσιο συζήτησης που τοποθετούσε η ΟΡΜΑ και μαζί με τους διαφορετικούς εισηγητές από τον χώρο της αριστεράς σε κάθε εκδήλωση, μπόρεσε και δημιουργήθηκε ένα κλίμα ιδανικό για ανταλλαγή απόψεων. Ο κόσμος τοποθετήθηκε για τα θέματα που τον αφορούν, βάζοντας αιχμές, προβληματισμούς και ερωτήματα που λειτουργούσαν τροφοδοτικά για τον καθένα και την καθεμία που βρισκόταν στην εκδήλωση και έτσι δημιουργήθηκαν πλούσιες συζητήσεις με διακλαδώσεις σε πολλά ζητήματα που αφορούσαν την πολιτική κατάσταση, τους αγώνες της αριστεράς και του κινήματος.
Η επικοινωνία και ο διάλογος της αριστεράς με τον κόσμο αποτελεί βασικό πυλώνα της κλιμάκωσης του αγώνα και της εξέγερσης. Είναι απαραίτητο για την αριστερά να ανοίγεται και να συνομιλεί τακτικά με την εργατική τάξη. Να διατηρεί σταθερή επικοινωνία με αυτήν ώστε να μπορεί το ταξικό κίνημα να είναι έτοιμο μπροστά στις αδυναμίες της αστικής τάξης, να τις αναγνωρίσει να τις αναλύσει και να δει μπροστά του ευκαιρίες που έρχονται για την εξέγερση και να τις εκμεταλλευτεί για την ανατροπή του συστήματος. Ο κόσμος έδειξε σε αυτές τις εκδηλώσεις πως μπαίνει σε αυτόν τον διάλογο με τη ζωντανή συμμετοχή του στην διαδικασία αυτή. Παρουσίασε την ανάγκη του να συζητήσει και να μάθει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα για την εξέγερση.
Οι εκδηλώσεις με αφορμή το αφιέρωμα 50 τευχών της Αντιφασιστικής Φρουράς έφεραν σε επαφή τον λαό και τους χώρους που πραγματοποιήθηκαν με την αριστερά και συνέθεσαν μία κομβική διαδικασία για την ενδυνάμωση του κινήματος και τον αγώνα για την ανατροπή της ακροδεξιάς ΝΔ. Τέτοιου τύπου διαδικασίες είναι αναγκαίες μέσα στον ταξικό αγώνα για να μπορεί η εργατική τάξη να συνομιλεί με την αριστερά και εν τέλει να οργανωθεί σε αυτήν για να υπηρετήσει τον αγώνα για το ξήλωμα του καπιταλιστικού συστήματος.
Γ. Α.