Η Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού διοργάνωσε πολιτικό διήμερο εκδηλώσεων με συζητήσεις, έκθεση φωτογραφίας και πολιτιστικά δρώμενα στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ.
Το Σάββατο, πραγματοποιήθηκε κεντρική πολιτική συζήτηση με θέμα «Για μια αντικαπιταλιστική στρατηγική ενάντια στην ακροδεξιά κυβέρνηση της ΝΔ» με εισηγητές: τον Γιώργο Γιαννουλέα (ΟΡΜΑ), τον Σπύρο Μαρκέτο (Ιστορικός Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ) και τον Σωτήρη Δρούλια (Πρόεδρος Συλλ. Εργαζομένων Γ.Ν.Ικαρίας). Ενώ, την Κυριακή έγινε αντιφασιστική συζήτηση με την Ανζελίκ Κουρούνη (Δημοσιογράφος – Σκηνοθέτρια) και τον Αντώνη Νταλακογεώργο (Πρόεδρος ΠΕΝΕΝ).
Συναγωνιστές, συντρόφισσες και φίλοι συμμετείχαν στις πολιτικές συζητήσεις, έθεσαν προβληματισμούς και απόψεις. Είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την θεατρική παράσταση βασισμένη στις «Ιστορίες του κ. Κόϋνερ» του Μπέρτολντ Μπρεχτ και την αντιφασιστική ταινία «Χρυσή Αυγή: Υπόθεση όλων μας». Στήριξαν για τα δικαστικά έξοδα των αντιφασιστών στη δίκη του Περάματος ενώ παράλληλα θυμήθηκαν ή γνώρισαν μέσα από την έκθεση φωτογραφίας τις μάχες που οδήγησαν στη διάλυση των ταγμάτων εφόδου και τους αγώνες απέναντι στην επίθεση της ΝΔ.
Η αντικαπιταλιστική συζήτηση
Για την ΟΡΜΑ, η διοργάνωση του διημέρου αποτελεί ένα δυνατό πολιτικό ξεκίνημα για το φθινόπωρο. Θεωρούμε απαραίτητη τη συζήτηση σήμερα ώστε να αναλυθεί η πολιτική περίοδος της κρίσης και να επιμείνουμε στο ποιά μπορεί να είναι η διέξοδος που θα δώσει η Αριστερά με αντικαπιταλιστική στρατηγική, ποια είναι η κομμουνιστική απάντηση σε αυτές τις συνθήκες.
Ο Γ. Γιαννουλέας εισηγήθηκε ότι βιώνουμε μια παρατεταμένη παγκόσμια καπιταλιστική κρίση που οξύνεται τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτή είναι που ωθεί τις κυβερνήσεις σε κάθε χώρα να προωθούν αντιλαϊκά μέτρα για να ανατραπεί κάθε έννοια κοινωνικού κράτους και δημοκρατικών δικαιωμάτων και παράλληλα να εντείνονται οι εθνικιστικοί ανταγωνισμοί. Τα οικονομικά και κοινωνικά λοκντάουν (κορονοϊού), ο πόλεμος στην Ουκρανία, η εκτίναξη πληθωρισμού-ακρίβειας αποτελούν απόρροια της ύφεσης κι όχι αίτια. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη από την ώρα που εκλέχτηκε, εφαρμόζει όλη την αντεργατική, αντικομμουνιστική ατζέντα του αστικού μπλοκ. Χτίζει κράτος μπάτσων και στρατιωτικοποίησης των εδαφών, απαγορεύει διαδηλώσεις και απεργίες, δολοφονεί πρόσφυγες στα σύνορα, φτωχοποιεί τον λαό. Γι’ αυτό η μάχη απέναντι στην εθνική ενότητα, δηλαδή το σπάσιμο των απαγορεύσεων της Πρωτομαγιάς και του Πολυτεχνείου του 2020, της Ν. Σμύρνης το 2021, οι αγώνες ενάντια στα υγειονομικά πιστοποιητικά και στις συνεχιζόμενες αναστολές εργασίας υγειονομικών αποτέλεσε όρο αντίστασης στην ακροδεξιά και στην περιστολή της δημοκρατίας.
Όσο αφορά την αντικαπιταλιστική στρατηγική, υπάρχει ανάγκη για πρόγραμμα, ιδεολογία και αιτήματα. Ωστόσο, δεν είναι προαπαιτούμενα για ένα μαζικό κίνημα ή για να κατέβει ο λαός στο δρόμο. Υπάρχει ήδη μαζική λαϊκή αγανάκτηση από την βαρβαρότητα και την χυδαιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του συστήματος. Οι εξεγέρσεις δεν πραγματοποιούνται από δικαιωματικά κινήματα, αλλά από οργανώσεις που προετοιμάστηκαν και μπήκαν στη μάχη όταν ξέσπασε η αγανάκτηση και έστησαν την Εξέγερση. Θεωρούμε ότι χρειάζεται και πρέπει να συγκροτηθεί ένα πολιτικό δυναμικό που να μπορεί να επιβάλει τα αιτήματα, να συμπτύξει το ζήτημα της ιδεολογίας, του προγράμματος και των κοινωνικών στρωμάτων σε ένα ενιαίο επαναστατικό μπλοκ που θα καταφέρει να ανατρέψει το καπιταλιστικό σύστημα.
Ως Οργάνωση επιδιώκουμε να καταθέσουμε συγκεκριμένους όρους – με το τί σημαίνει σήμερα στην πράξη – ώστε να συνταχθεί ένα δυναμικό αντικαπιταλιστικής κομμουνιστικής αντεπίθεσης. Στην επόμενη ευκαιρία απορρύθμισης που το κράτος και οι καπιταλιστές θα έχουν πρόβλημα εξουσίας να είμαστε πιο αποτελεσματικοί χαράζοντας τον δρόμο της ανατροπής και όχι της εξαγγελίας.
Ο Σ. Μαρκέτος εισηγήθηκε ότι πέρασε η εποχή του φιλελευθερισμού που οι αγορές αποφάσιζαν για όλα και μπορούσαν να δώσουν λύση σε μια περίοδο κρίσης. Πλέον, οι καπιταλιστές ζητάνε από το κράτος να τους σώσει και όχι από την αγορά. Το αστικό κράτος κανονίζει τις διαφωνίες στο εσωτερικό της άρχουσας τάξης. Γι’ αυτό το βλέπουμε να αυταρχικοποιείται με ακροδεξιές πολιτικές ενάντια σε δικαιώματα και ελευθερίες. Τόνισε την ανάγκη αγώνα για δημοκρατία θέτοντας ένα πρόγραμμα ως Αριστερά και οριοθετώντας τον ταξικό εχθρό με τον οποίο θα έρθουμε σε σύγκρουση. Με ένα ενωτικό πλαίσιο απευθυνόμενοι στον λαό και προτάσσοντας την Επανάσταση, γιατί αυτό που έχει αποτύχει δεν είναι η επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού αλλά ο μεταρρυθμιστικός δρόμος.
Ο Σ. Δρούλιας περιέγραψε τον αγώνα χιλιάδων υγειονομικών απέναντι στην συστηματική υποβάθμιση του ΕΣΥ και την πολιτική υποχρεωτικοτήτων και αναστολών εργασίας σε συνάρτηση με τις αντι-συνδικαλιστικές μεταρρυθμίσεις και τον ορυμαγδό περιοριστικών μέτρων μέσω του δόγματος ατομικής ευθύνης και του διαχωρισμού πολιτών. Παράλληλα, επιεσήμανε την ανάγκη εργατικών κινητοποιήσεων που πλάι στις διεκδικήσεις θα βάζουν αιτήματα σύγκρουσης με το σύστημα.
Συνολικά, αποδείχτηκε μια καίρια και πλούσια συζήτηση επιχειρημάτων με πολλές και σημαντικές τοποθετήσεις από το κοινό, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη να προχωρήσει η χάραξη αντικαπιταλιστικής πρότασης διεξόδου από την μεριά της Αριστεράς.
Η αντιφασιστική συζήτηση
Η συζήτηση ξεκίνησε με αφορμή και αμέσως μετά την προβολή της ταινίας «Χρυσή Αυγή: Υπόθεση Όλων μας» και ήταν χρήσιμη για να κατατεθούν εμπειρίες και τακτικές από τις σκληρές και αδιάλειπτες μάχες που έφεραν την Αντιφασιστική Νίκη. Η σκηνοθέτιδα Α. Κουρούνη τόνισε την ιστορική και πολιτική αναγκαιότητα της ταινίας για την καταγραφή του ναζιστικού μορφώματος και της εμπειρίας του αντιφασισμού, τόσο θεσμικά από δικηγόρους ως βουλευτές και υπουργούς, όσο και κινηματικά από αγωνιστές και οργανώσεις. Ακόμη, σχολίασε το φαινόμενο της εκλογικής ανόδου της Ακροδεξιάς σε κράτη της Ευρώπης, σημείο που είχε απασχολήσει και την κεντρική συζήτηση του διημέρου.
Ο Α. Νταλακογεώργος παρουσίασε τη συνεπή δράση της ΠΕΝΕΝ στον αντιφασισμό ως κομμάτι κεντρικής μάχης και για το συνδικαλιστικό κίνημα το προηγούμενο διάστημα. Έφερε παραδείγματα στοχοποίησης των σωματείων από την ΧΑ σε Πειραιά-Πέραμα ως στοιχείο συνεργασίας των ναζί με το εφοπλιστικό κεφάλαιο. Υπενθύμισε την τότε αναγκαιότητα σύνδεσης του αντιφασιστικού – αντιρατσιστικού κινήματος με τους εργατικούς αγώνες αντιπαράθεσης με το κεφάλαιο, ενώ υποστήριξε ότι σήμερα απαιτείται πάλη για την ανασυγκρότηση των Συνδικάτων στη γραμμή υπεράσπισης των εργατικών δικαιωμάτων και συμφερόντων κόντρα στη ΝΔ.
Από την ΟΡ.Μ.Α. θυμίσαμε ότι η ΧΑ, ακόμα και μετά τη δολοφονία Φύσσα και την προφυλάκιση της ηγεσίας της, στις εκλογές του 2015 ήταν στο 7%, ενώ η διάλυση του μηχανισμού της τελικά κατοχυρώθηκε με διπλό τρόπο, αφενός με την κοινοβουλευτική συντριβή της το 2019, αφετέρου με την καταδίκη της ως εγκληματική οργάνωση το 2020. Όμως, ανάμεσα σε αυτές τις συνθήκες ήταν απαραίτητη προϋπόθεση το αντιφασιστικό κίνημα να εκμεταλλευτεί την πολιτική κρίση της πτώσης της ΝΔ το 2014, ώστε να οργανώσει την αντιφασιστική αντεπίθεση και να υλοποιήσει ένα σχέδιο σύγκρουσης πόντο-πόντο με τα τάγματα εφόδου. Η πολιτική αντίληψη βασίζεται στο ότι δεν θα αφεθούν σε καμιά γειτονιά και εργασιακό χώρο να χτίσουν αντι-Αριστερή αντιπολίτευση και ότι πρόκειται για μια μάχη ταυτόχρονα αντικαπιταλιστική που προαπαιτεί το τσάκισμα των ναζί ως όρο ταξικής πάλης και επιβίωσης πριν την αντιπαράθεση με το αστικό κράτος.
Μέσα από τη συζήτηση που ακολούθησε, ισχυροποιήθηκε το συμπέρασμα ότι ο αντιφασισμός, ως μια δύσκολη και νικηφόρα μάχη αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη και έμπνευση για τους αγώνες κόντρα στην ακροδεξιά ΝΔ σήμερα.
Η αντιφασιστική δίκη του Περάματος
Το διήμερο σχεδιάστηκε να πραγματοποιηθεί, για έναν ακόμη λόγο, την πολιτική και οικονομική στήριξη των αντιφασιστών, λίγες ημέρες μετά τη δίκη του Περάματος (19/09, που τελικά αναβλήθηκε). Θυμίζουμε ότι στις 26/05/2018 στο Πέραμα, κλιμάκιο της ΟΡΜΑ είχε δεχθεί επίθεση με σιδηρολοστούς σε ενέδρα από τη ναζιστική συμμορία του εργοδοτικού «σωματείου» που έχει στήσει η ΧΑ στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.
Στις 26/10/2022 και 26/01/2023 θα γίνουν οι δίκες των 6 αντιφασιστών που κατηγορούνται άδικα, καθώς και των 5 φασιστών με επικεφαλής της επίθεσης τους Ν.Αποστόλου (καταδικασμένο σε 7 χρόνια φυλακή ως μέλος της ΧΑ) και Ν. Μεγαλοοικονόμου (απεργοσπάστη στο λιμάνι της COSCO). Η στήριξη είναι σημαντική και απαραίτητη για την αθώωση των αγωνιστών αφενός και αφετέρου την καταδικαστική κατάληξη κάθε ναζιστικού υπολείμματος.
Πολιτιστικά δρώμενα
Οι συζητήσεις του διημέρου συνοδεύτηκαν από ποικίλα πολιτιστικά δρώμενα πολιτικού χαρακτήρα και νοηματοδότησης. Η αντιφασιστική ταινία-ντοκιμανταίρ της Α.Κουρούνη «Χρυσή Αυγή: Υπόθεση όλων μας», αποτελεί μια σημαντική καταγραφή της φασιστικής τρομοκρατίας και παρουσιάζει την 5ετή πορεία της δίκης της Χ.Α. παράλληλα με τους τρόπους κοινωνικής και πολιτικής αντίστασης μέχρι την οριστική καταδίκη της ηγεσίας. Επίσης, η ταινία περιλαμβάνει συνέντευξη από μέλη της ΟΡΜΑ, καθώς και στιγμιότυπα από δράσεις διαμαρτυρίας σε ιδιωτικούς χώρους – συνεργούς των ναζί.
Η πρώτη παρουσίαση θεατρικού δρώμενου βασισμένου στο έργο «Ιστορίες του κ.Κόϋνερ» του Μπέρτολντ Μπρεχτ από δύο νέους καλλιτέχνες – ηθοποιούς, τον Δ.Σαγιάννη και την Δ.Νικητοπούλου, αποτέλεσε μια κριτική από ταξική σκοπιά της μικροαστικής ζωής όπου το άτομο αποξενωμένο και αλλοτριωμένο συνηθίζει να αποδέχεται το κοινωνικό παράλογο ως φυσικό και οικείο.
Τέλος, οργανώθηκε πάρτι για την οικονομική ενίσχυση των εξόδων των δύο δικών του Περάματος, με μουσική από συντρόφους dj και χορευτικό χάπενινγκ από τους Waveomatics, μια ομάδα χορευτών Bboys και Poppers.
Η έκθεση φωτογραφίας
Στο πλαίσιο του διημέρου, η Οργάνωση προετοίμασε και διακόσμησε τον φιλόξενο χώρο του ΕΜΠΡΟΣ με μια πλούσια έκθεση φωτογραφίας από σημαντικά γεγονότα και στιγμές αντιφασιστικής, διεθνιστικής και κομμουνιστικής δράσης από το 2014 μέχρι σήμερα. Η έκθεση αποτέλεσε κέντρο συζητήσεων για την εμπλοκή της Οργάνωσης σε πλήθος μαχών και κυρίως την προώθηση της αντίληψής της για την πρωτοπορία στους ταξικούς αγώνες.
Το ΕΜΠΡΟΣ
Η ΟΡΜΑ ευχαριστεί τη συνέλευση του ΕΜΠΡΟΣ για τη φιλοξενία, τη βοήθεια και την παραχώρηση του θεάτρου. Στηρίζουμε την συνέχιση του εγχειρήματος κόντρα στην εμπορευματοποίηση του πολιτισμού και στην κουλτούρα του θεάματος. Στεκόμαστε συντροφικά και αλληλέγγυα σε αυτό, ενάντια στην ακροδεξιά καταστολή και στην προσπάθεια φίμωσης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τον δήμαρχο Μπακογιάννη.
Στο δρόμο του αγώνα
Το διήμερο της ΟΡΜΑ ήταν μόνο η αρχή του φθινοπώρου. Οι μάχες είναι μπροστά μας για να τις κερδίσουμε και να απελευθερώσουμε την τάξη μας. Εμπρός να συγκροτήσουμε ένα αντι-Δεξιό αντικαπιταλιστικό μπλοκ! Να αποδομήσουμε τη Δεξιά αφήγηση για την καπιταλιστική κρίση, να εκμεταλλευτούμε το κυβερνητικό αδιέξοδο, να διαβάλουμε την εθνική ενότητα και να ανατρέψουμε την ακροδεξιά! Κι αυτό να είναι μόνο η αρχή για την Κομμουνιστική Εξέγερση!