Πολυτεχνείο 2020: Όχι στην υγειονομική ταφή του
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί μια κορυφαία ιστορική στιγμή του ταξικού κινήματος στον ελλαδικό χώρο σε μια μαύρη 7ετια, που μας εμπνέει σήμερα να αντιταχθούμε στην πανδημία της ακροδεξιάς και στο εφιαλτικό μέλλον που μας σχεδιάζουν ΝΔ και αφεντικά.
Η Χούντα, είχε ποινικοποιήσει και προσπάθησε να εξαλείψει κάθε μορφή δημοκρατικής, πόσο μάλλον κομμουνιστικής, αντίστασης, με τις φρικτές πρακτικές της. Βέβαια πάντα υποστηριζόμενη από το ελληνικό κεφάλαιο το οποίο ενίσχυσε και διευκόλυνε μέσα από νομοσχέδια. Παρ’ όλα αυτά η ταξική πάλη δεν μπήκε στον πάγο, οι αγωνιστές της επαναστατικής αριστεράς εκείνης της περιόδου μέσα ακόμα και στην παρανομία εφηύραν τρόπους και τακτικές διατήρησης της ελπίδας για ανατροπή. Τα ίδια τα πανεπιστήμια αποτελούσαν τους μόνους χώρους πολιτικής έκφρασης για την νεολαία και γι’ αυτό η Νομική και το Πολυτεχνείο αναδείχτηκαν σε εστίες εξέγερσης. Ολόκληρη η κοινωνία αγωνιούσε για μια ανάσα αντίστασης και ελευθερίας, κι αυτό ακριβώς επέφερε η κατάληψη και εξέγερση του Νοέμβρη του ’73 από φοιτητές και εργάτες.
Σήμερα, η εργαλειακή χρήση του Covid19 από την ακροδεξιά κυβέρνηση αποτελεί ευθεία πολιτική επίθεση πειθάρχησης και συντηρητικοποίησης της κοινωνίας συνολικά και ακόμη περισσότερο καταστολή και επιχείρηση απονέκρωσης των ταξικών οργανώσεων. Η καραντίνα, τα λοκντάουν, οι απαγορεύσεις κίνησης και έκφρασης και η ατομική ευθύνη δεν αφορούν υγειονομικά μέτρα, αλλά αποτυπώνουν την εφαρμογή του “δόγματος σοκ” και την ακροδεξιά στρατηγική για την διαφύλαξη των κερδών του κεφαλαίου. Τα μέτρα περιγράφουν την άρνηση της κυβέρνησης για κοινωνικές παροχές και κράτος πρόνοιας, την περιστολή των δημοκρατικών και εργατικών δικαιωμάτων, για την νεολαία και τους εργάτες. Η ατζέντα της ΝΔ που περιλαμβάνει ακροδεξιά – εθνικισμό – αντικομμουνισμό – περιστολή δικαιωμάτων μας θυμίζει τόσο πολύ την μαύρη 7ετία. Ταυτόχρονα, το κλείσιμο των πανεπιστημίων και η επιχειρούμενη καταστολή των φοιτητών ξαναμπαίνει σφοδρά στο προσκήνιο. Η κυβέρνηση γνωρίζει καλά την πολιτική δυναμική των φοιτητών και γι’ αυτό είναι το βασικό κομμάτι της κοινωνίας που επιτίθεται και στεγανοποιεί, αποκόπτοντάς το από τους φυσικούς του χώρους συνάντησης και δραστηριοποίησης (σχολές, πλατείες, γήπεδα, μαγαζιά) μέσα από μέτρα στέρησης της ελευθερίας κίνησης και έκφρασης.
Η σημασία του Πολυτεχνείου είναι στις μέρες μας επίκαιρη όσο ποτέ. Η πραγματοποίηση του 3ήμερου εορτασμού και της επετειακής πορείας δεν χωράει αμφιβολίες και αποτελεί στρατηγική αντικαπιταλιστική κατεύθυνση. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι την άνοιξη εν μέσω καραντίνας, οργανώσεις και συνδικάτα καταφέραμε να χτίσουμε την απεργιακή διαδήλωση της Εργατικής Πρωτομαγιάς, κόντρα στο δόγμα “μένουμε σπίτι” της ΝΔ, κόντρα στις υποταγμένες αφηγήσεις “θα αναμετρηθούμε αργότερα” και “ακούμε την επιστημονική κοινότητα”. Επίσης, το νομοσχέδιο απαγόρευσης των διαδηλώσεων έχει αποκρουστεί σθεναρά μέχρι τώρα και η αντιφασιστική συγκέντρωση στο Εφετείο 8/10 αποτελεί κέρδος του κινήματος.
Όμως, το κρίσιμο ζήτημα είναι η προετοιμασία του ταξικού κινήματος και η αντίσταση των οργανώσεών μας στην προσπάθεια ενσωμάτωσης και αποδοχής των όποιων – υγειονομικών ή μη – απαγορεύσεων στην ταξική πάλη. Ζήτημα στο οποίο τα κόμματα του ρεφορμισμού έχουν εκδηλώσει μήνες τώρα την υποχώρησή τους και ασκούν πιέσεις στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά και Αναρχία.
Οφείλουμε να ξεπεράσουμε αυτές τις λογικές θέτοντας τα αυστηρά ταξικά και πολιτικά κριτήρια ενάντια στην υγειονομική εθνική ενότητα και οργανώνοντας την μαχητική απάντησή μας, ανακόπτοντας την επιθετική πορεία της ΝΔ. Την στιγμή που γράφεται το άρθρο, η ΟΡΜΑ δίνει όλες τις δυνάμεις και συμμετέχει σε σύσκεψη φορέων για την οργάνωση τριήμερου εορτασμού του Πολυτεχνείου και πραγματοποίηση της διαδήλωσης στο κέντρο της Αθήνας, την Τρίτη 17/11στις 2μμ στην πλατεία Κλαυθμώνος.