Πολιτικές παρεμβάσεις σε χώρους εργασίας: οργανώνοντας την εργατική αντεπίθεση
της Κ. Π.
Το εργατικό κίνημα βρίσκεται στο στόχαστρο μιας κυβέρνησης που επιτίθεται, καταστέλλει και εξαπολύει διώξεις. Η ΟΡ.Μ.Α. προκρίνει την επιλογή της σθεναρής ανταπάντησης σε κάθε απαγόρευση που παραβιάζει κεκτημένα δικαιώματα. Στο πλαίσιο αυτό δραστηριοποιείται στα σωματεία, και με σταθερή επιδίωξή της τη συνομιλία και γνωριμία με εργαζόμενες και εργαζόμενους που αναζητούν την αριστερά της νίκης, μακριά από την ηττοπάθεια και τον συμβιβασμό, πραγματοποίησε δύο ακόμη πολιτικές παρεμβάσεις σε χώρους εργασίας.
Και οι δύο παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν ενόψει προγραμματισμένης πολιτικής εκδήλωσης-συζήτησης της ΟΡ.Μ.Α. με θέμα ακριβώς αυτήν την πολιτική της εκτεταμένης καταστολής που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιδιώκοντας να σπείρει την τρομοκρατία στο εργατικό κίνημα μέσω πειθαρχικών και ποινικών διώξεων και μέσω ποινικοποίησης των εργατικών αγώνων. Αφορμή για την εκδήλωση στάθηκε η επικείμενη δίκη αγωνιστών και αγωνιστριών της ΟΡ.Μ.Α. που κατηγορούνται για απείθεια επειδή συμμετείχαν, παρά την αστυνομική απαγόρευση των συναθροίσεων, σε προγραμματισμένη διεθνιστική αντιπολεμική συγκέντρωση κατά την επέτειο των Ιμίων στην πλατεία Ρηγίλλης.
Η μία πολιτική παρέμβαση πραγματοποιήθηκε σε σχολείο, και συγκεκριμένα σε Γυμνάσιο του Παλαιού Φαλήρου ως συνέχεια των πολιτικών επισκέψεων που έχουν υλοποιηθεί κατά τους προηγούμενους μήνες σε τρία ακόμη σχολεία, στην περιοχή της Καλλιθέας. Ο δεύτερος χώρος εργασίας που υλοποιήθηκε πολιτική παρέμβαση ήταν εταιρεία, και πιο συγκεκριμένα η εταιρεία της «Webhelp». Ας σημειωθεί ότι στην εν λόγω εταιρεία είχαν παρέμβει αγωνιστές και αγωνίστριες της ΟΡ.Μ.Α. και μέσα στον Μάρτιο ενόψει της προγραμματισμένης απεργίας που είχε προκηρύξει η ΓΣΣΕ.
Στο πλαίσιο της δραστηριοποίησης στα σωματεία, αγωνιστές της ΟΡ.Μ.Α. που ανήκουν στο Σ.Ε.Τ.Η.Π. (Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής), συναντήθηκαν με συναδέλφους τους όπως και με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου ενόψει της Πρωτομαγιάς και με κεντρικό ζήτημα τις απολύσεις δύο εργαζομένων. Σημαντική ήταν και η συμμετοχή αυτών των συναδέλφων των αγωνιστών της ΟΡ.Μ.Α. και στην απεργία της Πρωτομαγιάς, παρά τη μετάθεση της ως αργία σε άλλη ημερομηνία, όπως και η συμμετοχή τους στην απεργιακή κινητοποίηση. Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι το ΣΕΤΕΠ, νεοσύστατο επιχειρησιακό σωματείο της εταιρείας «Teleperformance» το οποίο ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια των εργατικών κινητοποιήσεων του Σ.Ε.Τ.Η.Π, συνεχίζει τον αγώνα προκηρύσσοντας 24ωρη απεργία και Γενική Συνέλευση στις 27 Μαΐου. Βασικά αιτήματα των εργαζομένων αποτελούν η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς.
Αγωνίστριες της ΟΡ.Μ.Α. που ανήκουν στο σωματείο του ΣΕΕΠΕΑ (Σύλλογος του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Αττικής) είχαν ζητήσει, σε συνεργασία με εργαζόμενες που ανήκουν επίσης στο σωματείο, να γίνει δεκτό από αυτό Ψήφισμα Αλληλεγγύης στους διωκόμενους και διωκόμενες αγωνιστές και αγωνίστριες της ΟΡ.Μ.Α. Ας αναφερθεί ότι μία από τις διωκόμενες είναι παράλληλα και μέλος του σωματείου. Είχε προηγηθεί επικοινωνία με μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου, το οποίο μέλος ανήκει στην παράταξη ΑΣΕ, παράταξη από τον χώρο του ΚΚΕ. Ο ΣΕΕΠΕΑ δεν έκανε τελικά δεκτό το ψήφισμα καθότι απορρίφθηκε από την πλειοψηφία δηλαδή από τους εκπροσώπους του Ενιαίου Ψηφοδελτίου. Ψήφισμα συμπαράστασης ζητήθηκε και από την ΕΛΜΕ Νέας Σμύρνης-Καλλιθέας-Μοσχάτου η οποία κωλυσιεργεί μην έχοντας κάνει ακόμη δεκτό το Ψήφισμα παρότι το προεδρείο της καταλαμβάνεται από αριστερή παράταξη.
Μπροστά στο όργιο των διώξεων που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση εναντίον των συνδικαλιστών εκπαιδευτικών αλλά και εναντίον εργαζομένων από κάθε εργασιακό χώρο, εναντίον οποιουδήποτε αγωνίζεται όπως οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες της ΟΡ.Μ.Α., τα σωματεία δεν μπορούν να κωφεύουν. Τα ψηφίσματα συμπαράστασης είναι η ελάχιστη έκφραση αλληλεγγύης όταν για να σπάσει η πολιτική της καταστολής, δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά η κλιμάκωση των αγώνων. Σε κάθε απαγορευμένη απεργία να απαντάμε με απεργία, σε κάθε ποινικοποίηση των απεργιακών φρουρών να απαντάμε με απεργιακές φρουρές, σε κάθε δίωξη για ρήξη του σέρβερ να ρίχνουμε τον σέρβερ.
Οι αγώνες μπορούν να είναι νικηφόροι. Το αποδεικνύει η επαναπρόσληψη του Δημήτρη Αντωνίου, του διοικητικού υπαλλήλου του ΕΚΠΑ που στοχοποιήθηκε για τη συνδικαλιστική του δράση. Πρέπει να συνεχίσουμε μέχρι να πάψουν όλες οι διώξεις, μέχρι να ανατρέψουμε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που επιδιώκει να τρομοκρατήσει κάθε αγωνιστή και αγωνίστρια.
Είναι ελπιδοφόρο ότι το εργατικό κίνημα δεν έχει σταματήσει τις εργατικές διεκδικήσεις και τις απεργίες. Κόντρα στη συνειδητή απουσία της ΓΣΕΕ που τα τελευταία χρόνια πραγματοποίησε μόνο μία απεργιακή κινητοποίηση στις 17 Απριλίου. Στις 21 Μαΐου πραγματοποιήθηκε και η απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ. Μία απεργία που η τελευταία είχε εξαγγείλει όταν αρνήθηκε να συμμετέχει σε κοινή απεργία με την ΓΣΕΕ στις 17 Απριλίου. Τέτοιου είδους αποφάσεις επιδιώκουν τον διχασμό του συνδικαλιστικού κινήματος και την αποκλιμάκωση των εργατικών αγώνων. Δεν το καταφέρνουν. Το εργατικό κίνημα συνεχίζει τον πολιτικό αγώνα με διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις σε πληθώρα κλάδων.
Η ΟΡ.Μ.Α. θα συνεχίσει τις τακτικές παρεμβάσεις της σε χώρους εργασίας επιδιώκοντας τη δημιουργία κομμουνιστικών πυρήνων στα σωματεία. Επιχειρεί τη συνομιλία και την πολιτική σύνδεση με εργαζόμενους και εργαζόμενες για να οργανώσει τον πολιτικό αγώνα εναντίον μιας κυβέρνησης που επιχειρεί να κάμψει κάθε εργατική κινητοποίηση και αντίσταση.