Η προεκλογική περίοδος βρήκε την Χρυσή Αυγή και τους συνδυασμούς της σε οργανωτική κατάρρευση, το στελεχικό δυναμικό της αποδεκατισμένο και την ηγεσία της σε κρίση επιβίωσης. Είναι ενδεικτικό ότι στη Θεσσαλονίκη, το κέντρο των εθνικιστικών συλλαλητηρίων, για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια δεν μπόρεσαν να στήσουν ψηφοδέλτιο. Παρ’ όλα αυτά, η ακροδεξιά ανασυγκρότηση του κεφαλαίου σε Ελλάδα και Ευρώπη σε συνδυασμό με το εθνικιστικό ρεύμα που δοκίμασε να χτίσει η ΝΔ, έδωσαν πάτημα και “φιλί ζωής” στην ναζιστική συμμορία. Σε αυτή την συνθήκη, η Χ.Α., σε απόγνωση να περισώσει ό,τι περισσότερο, επιχείρησε να καλέσει “προεκλογική συγκέντρωση” στο τελευταίο της “οχυρό”, το 4ο Διαμέρισμα και την περιοχή Άγιου Παντελεήμονα – Σεπολίων – Κολωνού, την Παρασκευή 17/5 στην πλατεία Αγίου Γεωργίου.
Είναι φανερό πως για τον αστισμό είναι απαραίτητος ένας ακροδεξιός φορέας που θα πιέζει προς εθνικιστική, ρατσιστική και αντικομμουνιστική πολιτική στο επόμενο διάστημα. Η νομιμοποίηση της Χρυσής Αυγής στην προεκλογική περίοδο μέσα από την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών για παραχώρηση εκλογικών περιπτέρων, έρχεται να δεθεί μαζί με τη μείωση της ποινής των δολοφόνων του Σαχζάτ Λουκμάν στο Εφετείο Αθηνών. Πιθανά προετοιμάζεται νέο “πλυντήριο” και επανένταξη των ναζί πίσω στην πολιτική σκηνή. Με αυτά τα δεδομένα, το εργατικό και νεολαιίστικο ταξικό κίνημα δεν μπορεί να διατηρεί ελπίδες επαφιόμενο σε πολιτικές “ανάθεσης” και αντικυβερνητικής “πίεσης”. Η εκδίωξη και πολιτική ισοπέδωση των φασιστικών μηχανισμών αποτελεί διακύβευμα επιβίωσης του αντικατιπαλιστικού αγώνα. Έτσι και η αποφασιστική απάντηση – μπλόκο της ναζιστικής συγκέντρωσης στον Κολωνό σηματοδοτήθηκε από τις πολλαπλές αντιφασιστικές κινητοποιήσεις την ίδια ημέρα στην περιοχή.
Οι πολλαπλές αντιφασιστικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις που έγιναν στην περιοχή του Κολωνού, στάθηκαν εμπόδιο στην “προεκλογική” μισερή μάζωξη. Αρχικά, υπήρξαν δύο καλέσματα σε συγκεντρώσεις, μία στο Μετρό Κεραμεικός από ΟΡΜΑ, Αντιφασιστικό Συντονισμό, ΡΟΣΙΝΑΝΤΕ, ΚΑΡ, ΟΚΔΕ (Σπάρτακος) και ΝΑΡ και μία στο Μετρό Μεταξουργείο από το ΣΕΚ. Παρ` όλο που κανένας σχεδιασμός δεν μπορούσε να αμφισβητήσει στην πράξη ακυρώνοντας την φασιστική σύναξη, επιλέξαμε να στηρίξουμε με οργανωμένο μπλοκ τη διαδήλωση του Κεραμεικού που είχε συμβολικά – προπαγανδιστικά κάλεσμα προς την πλατεία που μαζεύτηκαν οι ναζί. Τελικά, πραγματοποιήθηκαν δύο δυναμικές πορείες που κατευθύνθηκαν προς τη λεωφόρο Καβάλας, όπου συνάντησαν φραγμό από αστυνομικές κλούβες που διασφάλιζαν την φασιστοσύναξη. Το ΝΑΡ επέλεξε να μη συμμετέχει στις κινητοποιήσεις που καλούσε το ίδιο, συγκεντρώθηκε στη Γεωπονική σχολή και κινήθηκε προς κάποια στενά στη γύρω περιοχή. Παράλληλα, η ΠΟΣΠΕΡΤ με απεργιακή κινητοποίηση εμπόδισε την τηλεοπτική αναμετάδοση της φασιστοσύναξης. Έτσι, η Χρυσή Αυγή συνάντησε μόνο απομόνωση και αντίσταση σε μια περιοχή που στις προηγούμενες εκλογές είχε λάβει υψηλό ποσοστό το οποίο και τελικά περιορίστηκε.
Τα αντιφασιστικά αντανακλαστικά και η αποφασιστικότητα του κινήματος απέδειξαν για άλλη μια φορά, ότι η αναχαίτιση κάθε φασιστικής προσπάθειας έχει οδηγήσει το μηχανισμό τους στο περιθώριο της πολιτικής και στην αδυναμία ύπαρξης στον δρόμο και στην κοινωνία.