Την Τρίτη 29 Απρίλη 2025, πραγματοποιήθηκε στα Δικαστήρια Ευελπίδων η δίκη των 10 αγωνιστών και αγωνιστριών που κατηγορήθηκαν για απείθεια στην αστυνομική απαγόρευση δοκιμάζοντας να πραγματοποιήσουν αντιπολεμική συγκέντρωση στην πλατεία Ρηγίλλης στις 3/2/2024. Εκείνη την ημέρα η κυβέρνηση είχε προχωρήσει μόλις από το προηγούμενο βράδυ σε μια εκτεταμένη αστυνομική απαγόρευση όλων των συγκεντρώσεων στο κέντρο της Αθήνας. Στόχος ήταν να ακυρωθεί η συγκέντρωση που διοργάνωνε κάθε Σάββατο 12μμ στο Σύνταγμα η “Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό Εργατικών Σωματείων και Συλλογικοτήτων”, η αντιπολεμική διαδήλωση για την επέτειο των Ιμίων στις 2μμ στην πλ. Ρηγίλλης από την ΟΡΜΑ και οι αντιφασιστικές συγκεντρώσεις οργανώσεων – συλλογικοτήτων – σωματείων για να αντιμετωπιστεί το κάλεσμα των υπολειμμάτων της χρυσής αυγής στις 27/1. Μέλη και φίλοι της ΟΡΜΑ άνοιξαν πανό με συνθήματα “Όχι στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις” – “Νίκη στην Παλαιστίνη” και διεκδίκησαν το δικαίωμα στην υλοποίηση – της ανακοινωμένης αντιπολεμικής συγκέντρωσης και πορείας προς την Βουλή. Η αστυνομία περικύκλωσε την πρώτη αυτή ομάδα και προχώρησε σε 10 συλλήψεις.
Η ΟΡΜΑ από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε αυτή τη δίωξη ως μια πολιτική υπόθεση που αφορά ολόκληρο το εργατικό κίνημα και συνδέεται με την “βιομηχανία καταστολής” της Νέας Δημοκρατίας. Ο αγώνας να καταπέσει η κατηγορία της απείθειας είναι αλληλένδετος με τις μάχες κόντρα στην απαγόρευση και ποινικοποίηση απεργιών και διαμαρτυριών, κόντρα στις διώξεις συνδικαλιστών και αγωνιστών, εργαζόμενων – απεργών – φοιτητών – μαθητών. Δεκάδες ψηφίσματα συμπαράστασης από συνδικάτα – σωματεία – φοιτητικούς συλλόγους και συλλογικότητες εκδόθηκαν μέσα σε λίγες μέρες (κατάλογος στο τέλος).
Στην δίκη για την υπεράσπιση των 10 αγωνιστών/ριων κατέθεσαν οι Κώστας Παπαδάκης (πρώην δημοτικός σύμβουλος Αθήνας και επικεφαλής της Ανατρεπτικής Συμμαχίας για την Αθήνα) και Κώστας Αβραμίδης (πρόεδρος συλλόγου εργαζομένων ΤΕΕ) αναδεικνύοντας από τη μία το εκτεταμένο πλαίσιο απαγορεύσεων που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να κάμψει το λαϊκό κίνημα και την ομόθυμη συμπαράσταση των οργανώσεων του εργατικού κινήματος στο δικαίωμα στη συνάθροιση και διαδήλωση.
Όλοι οι κατηγορούμενοι και κατηγορούμενες στάθηκαν απέναντι στις κρατικές διώξεις με υψηλό φρόνημα και χωρίς παλινωδίες. Ο Γιάννης Μιχάλαρος όταν ρωτήθηκε από την έδρα αν έχει συμπληρώσει κάτι άλλο είπε: «Ναι! Έχω να προσθέσω έναν αριθμό: 52.243! Πενήντα δύο χιλιάδες διακόσιοι σαράντα τρεις νεκροί Παλαιστίνιοι είναι νεκροί από τότε που ξεκίνησε η νέα σφαγή των σιωνιστών και αυτοί με οδηγούν να διαδηλώσω ξανά και ξανά». Ο Γιώργος Αγιανόζογλου σε αντίστοιχη ερώτηση είπε: «Είμαι 24 χρονών, μεγάλωσα στην κρίση, έζησα την καραντίνα, δεν θέλω να ζήσω και τον πόλεμο! Δεν θα με σταματήσετε να αγωνίζομαι γι’ αυτό».
Η έδρα έκρινε αθώους όλους και όλες με σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως.
Αυτή η δικαστική νίκη ανήκει στο εργατικό κίνημα. Ανήκει στους δεκάδες αλληλέγγυους συναγωνιστές, στα ψηφίσματα συμπαράστασης από σωματεία και οργανώσεις, στις μαρτυρίες υπεράσπισης, σε όλους όσοι υψώνουν το ανάστημα ενάντια στην φιλοπόλεμη και κατασταλτική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Η πολιτική αυτή νίκη δημιουργεί ένα δικαστικό προηγούμενο πάνω στο οποίο μπορούν να σταθούν επόμενες αντίστοιχες υποθέσεις υπεράσπισης του δικαιώματος στην διαμαρτυρία. Την ίδια στιγμή επιβεβαιώνει ότι τίποτα δεν χαρίζεται αλλά κατακτιέται. Το ουσιαστικό σπάσιμο των απαγορεύσεων και των διώξεων της κυβέρνησης ακόμα διακυβεύεται. Η διαμαρτυρία, η κατάληψη, η απεργία παραμένουν εργαλεία που οφείλουμε ως κομμουνιστές να τα υπερασπιζόμαστε μέσα από την υλοποίησή τους ώστε να γίνουν “όπλα” οργάνωσης της τάξης μας για την ανατροπή.
Από το πρωί στα δικαστήρια πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης από μέλη της ΟΡΜΑ, φίλους και συγγενείς των κατηγορούμενων, συναγωνιστές και εκπρόσωπους σωματείων – οργανώσεων αλλά και από μέλη της «Επιτροπής για την επαναπρόσληψη του Δ. Αντωνίου» και της «Ανοιχτής Συνέλευσης Αγώνα ενάντια στις συνδικαλιστικές διώξεις και απολύσεις». Με την αναγγελία της απόφασης το κοινό ξέσπασε σε χειροκροτήματα και αντιπολεμικά συνθήματα. Με χαμόγελα και τις γροθιές υψωμένες δώσαμε ενωμένοι και ενωμένες την υπόσχεση να παλέψουμε να γίνουμε ακόμα πιο αποτελεσματικοί στον αγώνα που δίνουμε καθημερινά για ν΄ αλλάξουμε αυτόν τον κόσμο.
Ψηφίσματα συμπαράστασης
- Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974
- Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ
- Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά (ΕΚΠ)
- Σύλλογος Εργαζομένων Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΣΕΤΕΕ)
- Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ)
- Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης (ΤΕΑΥΝΤΠ)
- Πανελλήνιος Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΝΑΤ και Κατωτέρων Πληρωμάτων (ΠΣΣ – ΝΑΤ)
- Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης (ΤΑΝΠΥ)
- Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών (ΠΕΣΕΚ)
- Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ανατ.Αττικής “Κώστας Σωτηρίου”
- Ε’ ΕΛΜΕ Αθήνας
- Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αθηνών
- Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών & Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ)
- Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ)
- Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής
- Σωματείο Εργαζομένων Π.Γ.Ν. ΑΤΤΙΚΟΝ “Αναγέννηση”
- Σύλλογος Εργαζομένων ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ
- Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Νίκαιας – Αγ.Ι.Ρέντη
- Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (ΟΚΔΕ)
- ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση
- Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα (ΕΕΚ)
- «Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα» και ο Δημοτικός Σύμβουλος Αθήνας Κώστας Παπαδάκης
- «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική» και ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής Κώστας Τουλγαρίδης
- Κίνηση για τις Ελευθερίες, τα Δημοκρατικά Δικαιώματα, την Αλληλεγγύη (ΚΕΔΔΑ)
- Φοιτητικός Σύλλογος Νοσηλευτικής Πανεπιστημίου Πατρών
- «Επιτροπή για την επαναπρόσληψη του Δ.Αντωνίου & την παύση των συνδικαλιστικών διώξεων στο ΕΚΠΑ»
- «Ανοικτή συνέλευση αγώνα ενάντια στις συνδικαλιστικές διώξεις και απολύσεις»