Ανάμεσα στις ημέρες των σχολικών διακοπών βρεθήκαμε με τρεις μαθήτριες που δίνουν την μάχη ενάντια στον φασισμό μέσα στα σχολεία. Η νεολαία σαν ενεργό κομμάτι του αντιφασιστικού κινήματος μέσα σε έναν μαζικό χώρο όπως το σχολείο είναι μία πολύτιμη παρακαταθήκη.
Ποιο είναι το κλίμα απέναντι στο φασισμό στα σχολεία σας;
Μ: Το κλίμα στο σχολείο μου είναι αρκετά θετικό ως προς τον αντιφασισμό και γενικότερα οι μαθητές και οι καθηγητές τάσσονται υπέρ της αριστερής πολιτικής πλευράς. Παρόλα αυτά, το σχολείο μας δεν θεωρείται μέρος για πολιτικές συζητήσεις, ιδίως μεταξύ καθηγητή και μαθητή.
Α: Δεν θα έλεγα ότι έχουμε φασίστες στο σχολείο. Έχουμε παιδιά που μπορεί να εκφράζουν μια περίεργη γνώμη ή ακόμη και καθηγητές, αλλά ως εκεί.
Ρ: Ενώ τα σχολεία πρέπει να λειτουργούν ως παιδεία αντιφασισμού, στο σχολείο μου πιστεύω ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι, καθώς, εκτός από τους ελάχιστους μαθητές που έχουμε ρατσιστές, διατηρείται μια περίεργη συμπεριφορά καθηγητών. Είτε κάποιες φορές προσπαθώντας να καλύψουν ορισμένες συμπεριφορές μαθητών, είτε λέγοντας ότι το σχολείο δεν είναι χώρος πολιτικής. Δηλαδή, μέσα στο σχολείο απαγορεύεται κάθε είδους πολιτική συζήτηση από οποιαδήποτε μεριά, είτε των φασιστών, είτε των αντιφασιστών, ενώ έξω από το σχολείο καθένας μπορεί να πιστεύει και να κάνει ό,τι θέλει.
Πώς αντιδρούν οι μαθητές σχετικά με τις αντιφασιστικές παρεμβάσεις στα σχολεία σας;
Ρ: Από τις παρεμβάσεις έχω παρατηρήσει ότι αντιδρούν αρκετοί θετικά, αλλά υπερισχύουν οι αρνητικές αντιδράσεις, γιατί οι μαθητές δεν ασχολούνται τόσο με την πολιτική, οπότε όταν συμβαίνει κάτι καινούριο στο σχολείο, που δεν ξέρουν τί είναι, τρομάζουν αρχικά. Όμως, όσο επαναλαμβάνονται τέτοιες δράσεις οι μαθητές αναγνωρίζουν τον αντιφασισμό και οι όποιες ρατσιστικές απόψεις δεν ακούγονται κόβονται.
Α: Σε εμάς είναι πιο θετικό το κλίμα. Μπορεί στην αρχή οι σημαίες να έδιναν μια απορία του στυλ «ποιοι είναι αυτοί;» και τί είναι οι αντιφασίστες, αλλά γενικά δεν το συζητάμε.
Μ: Λοιπόν, στο σχολείο μου, όταν έγινε παρέμβαση, είδα πολλά άτομα να ενδιαφέρονται για την φάση και πρόσεξα αρκετά παιδιά να κυκλοφορούν μετά στο σχολείο με την Αντιφασιστική Φρουρά. Γενικά, είχε καλά αποτελέσματα και μπορεί αυτό να ξύπνησε και μερικά άτομα και χάρηκα πολύ που το είδα.
Ποια είναι η διάθεση των καθηγητών μετά τις παρεμβάσεις;
Α: Σε εμάς υπάρχουν αρκετοί αριστεροί καθηγητές και δείχνουν ενδιαφέρον για τις παρεμβάσεις. Επίσης, ανοίγουν αυτά τα θέματα μέσα στην τάξη και γίνονται αρκετές συζητήσεις και στα πλαίσια μαθημάτων, όπως το «Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών». Επίσης, καμιά φορά μας παροτρύνουν να αγωνιζόμαστε.
Μ: Σε εμάς δεν συζητήθηκε στην τάξη, αλλά φάνηκε να υπάρχει μία αντίδραση, κάπως ένα ενδιαφέρον.
Ρ: Εμάς οι καθηγητές αποφεύγουν τις πολιτικές συζητήσεις, ενώ υποστηρίζουν ότι το σχολείο καλλιεργεί δημοκρατικές αξίες. Όταν βλέπεις ότι ο ίδιος αποφεύγει να απαντήσει σε μία σχετική ερώτηση, ειδικά στα μαθήματα που μπορείς να εκφράσεις πολιτική άποψη, όπως το «Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών».
Τολμάνε οι φασίστες μαθητές ή καθηγητές να μιλάνε μέσα στα σχολεία;
Ρ: Καθηγητές δεν τολμάνε να μιλήσουν φασιστικά μέσα στο σχολείο. Πιστεύω ότι σε αυτό έχει συμβάλει γενικότερα ο αντιφασισμός στο Πέραμα. Καθηγητές φασίστες δεν έχουμε, αλλά και να είχαμε, δεν νομίζω ότι θα μπορούσαν. Μαθητές δυστυχώς έχουμε, αν και δεν το δηλώνουν ανοικτά, προβάλλουν την εικόνα του Έλληνα πολίτη που δεν μπορεί να βλέπει την χώρα του έτσι. Αλλά βλέπουμε ότι αυτοί οι μαθητές κλείνονται μπροστά στην αντιφασιστική πλειοψηφία.
Α: Σε εμάς οι καθηγητές είναι αριστεροί. Όσο για τους μαθητές, πέρυσι είχε συμβεί ένα περιστατικό με μαθητές που έγραψαν φασιστικά συνθήματα στις τουαλέτες και ήρθαν σε αντιπαράθεση με τους υπολοίπους που αντέδρασαν και τα έσβησαν.
Μ: Ούτε εμείς φαίνεται να έχουμε τέτοιους καθηγητές, βέβαια δεν θα τους επιτρεπόταν να εκφέρουν τέτοιες απόψεις μέσα στο σχολείο. Μαθητές έχουμε λίγους που καμιά φορά εκφράζουν την γνώμη τους, αλλά πρόκειται για μειονότητα μαθητών μπροστά σε όλους τους αντιφασίστες, γεγονός που τους καταπολεμάει.
Η Ρ. από το 1ο ΓΕΛ Περάματο,ς η Α. από το 2ο ΓΕΛ Περάματος και η Μ. από την Ελληνογαλλική Σχολή Αγ. Παρασκευής