Το εκλογικό αποτέλεσμα δημιούργησε δικαίως πολλαπλές ανησυχίες. Μαζί με την αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ είχαμε και την είσοδο στο κοινοβούλιο τριών ακροδεξιών ομάδων. Μετά την «Ελληνική Λύση» του Βελόπουλου, εμφανίζονται οι «Σπαρτιάτες» έχοντας πάρει το χρίσμα από τον φυλακισμένο Κασιδιάρη αλλά και η «Νίκη» του εκκλησιαστικού παρακράτους. Οι 740.000 ψήφοι που πήραν τα τρία αυτά ψηφοδέλτια προκαλούν αγανάκτηση και αηδία στο ταξικό κίνημα και χρειάζεται να έχουμε καθαρή ανάλυση και τακτική αντιμετώπιση του φαινομένου για να μη βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες εξελίξεις.
Στη φετινή διπλή εκλογική αναμέτρηση είχαμε το εντυπωσιακό γεγονός της αύξησης των ψήφων της παραδοσιακής ακροδεξιάς. Από τις 500.000 του 2019 ανέβηκαν στις 675.000 τον Μάη του 2023 και παρ’ όλη την άνοδο της αποχής αύξησε τις ψήφους της έναν μήνα μετά. Ακόμα και το 2012 που στις εκλογές του Μαΐου η ακροδεξιά φτάνει το ιστορικό ανώτερο σημείο του 1.360.000 ψήφων, αυτό συρρικνώνεται στις 640.000 τον Ιούνιο του 2012. Διαβάζοντας τους αριθμούς μπορεί να ισχυριστεί κάποιος πως η ακροδεξιά και οι φασιστικές οργανώσεις είναι πιο ισχυρές σήμερα απ’ ότι το 2012. Θα ήταν τρομακτικό λάθος να έμενε η αριστερά σε αυτά τα επιφανειακά συμπεράσματα που και σπέρνουν την απογοήτευση αλλά δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις για την κατάσταση του αστικού στρατοπέδου.
Μένοντας καθαρά και μόνο στα εκλογικά αποτελέσματα οι 640.000 ψήφοι του Ιουνίου 2012 είναι πιο συνειδητοί και επικίνδυνοι απ’ ότι οι 740.000 του Ιουνίου 2023. Στις επαναληπτικές εκλογές πριν έντεκα χρόνια η ΝΔ είχε κηρύξει «γενική επιστράτευση» ενάντια στη χαμένη ψήφο για να κερδίσει την εξουσία απέναντι στον ανερχόμενο τότε ΣΥΡΙΖΑ. Η ακροδεξιά ψήφος επανακάμπτει μαζικά στον κεντρικό φορέα, αλλά συγκρατείται ένα πολύ ισχυρό κομμάτι που οικοδομείται γύρω από τη Χρυσή Αυγή ακόμα και κόντρα στην παραδοσιακή δεξιά. Σήμερα η άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων έρχεται ως «χαλαρή» ψήφος μιας και η πρωτιά της ΝΔ ήταν αδιαμφισβήτητη. Αλλά αν σταθούμε μόνο σε εξηγήσεις στατιστικών δεδομένων δεν θα βγάλουμε επαρκή συμπεράσματα.
Η βασική διαφορά του 2012 με το σήμερα είναι πως τότε είχε συγκροτηθεί φασιστικό κίνημα γύρω από τη Χρυσή Αυγή και δημιουργούσε έναν αντίπαλο πόλο με διαφορετικό πρόγραμμα από τη ΝΔ και την παραδοσιακή δεξιά. Σήμερα η ακροδεξιά είναι παράγωγο όχι γενικώς του καπιταλισμού αλλά της ΝΔ. Οι εκατοντάδες πνιγμένοι μετανάστες στην Πύλο δημιουργήθηκαν από τα «Τάγματα Εφόδου» του Λιμενικού και οι «Σπαρτιάτες» έρχονται να πανηγυρίσουν μαζί με τον κάθε Πορτοσάλτε την αποτελεσματικότητα του κράτους. Ο Σαμαράς σε σύναξη των πρωθυπουργών ξεκίνησε με τον πιο επίσημο και θεσμικό τρόπο την επίθεση στην LGBTQ+ κοινότητα και δικαιώματα, για να βρει πάτημα ο Βελόπουλος να κάνει μεταμεσονύχτια σόου. Η νέα υφυπουργός της ΝΔ Αλεξοπούλου αποτελεί την πιο αναγνωρισμένη και θεσμική προσωπικότητα ενάντια στην αμβλώσεις, με την οποία θα στοιχηθούν οι παραεκκλησιαστικοί κύκλοι της «Νίκης».
Κυκλοφορεί ένα λανθασμένο επιχείρημα πως οι φασίστες χτίζονται μέσα από το κοινοβούλιο. Η Χρυσή Αυγή δεν ήταν μια μιντιακή κατασκευή που προέκυψε ΜΕΤΑ τις εκλογές του 2012. Για δεκαετίες συγκροτούσε δολοφονικές ομάδες και από το 2010 είχε προχωρήσει σε φασιστικό πείραμα έχοντας πάρει υπό τον έλεγχό της ολόκληρη γειτονιά της Αθήνας. Το πρόβλημα με τους φασιστές δεν είναι οι ψηφοφόροι τους αλλά τα Τάγματα Εφόδου. Και αυτά είναι παντελώς ανύπαρκτα σήμερα. Το 2012 οι πρώτες κινήσεις της Χρυσής Αυγής μέσα σε δεκαπέντε μέρες ήταν: α) στην πρώτη συνέντευξη τύπου να επιβάλλουν στρατιωτικό χαιρετισμό στους δημοσιογράφους προς τον «φύρερ» Μιχαλολιάκο μέσα από το γνωστό, πλέον, «εγέρθητου», β) ο Κασιδιάρης βρίστηκε με τον Καψή στο MEGA καταγγέλλοντας καναλάρχες και λαμόγια, γ) ο ίδιος στον ANT1 χαστουκίζει live την Κανέλλη. Αυτά δεν έγιναν από κάποιο προσωπικό τσαμπουκά ή αλητεία αλλά χτίζονταν μεθοδικά για δύο χρόνια. Παρατηρούμε κάποια συγκρίσιμη δυναμική από κάποιο ακροδεξιό κομματίδιο; Και τα τρία αποτελούν θνησιγενείς κατασκευές και θα χρησιμεύσουν σαν δεξαμενή βουλευτών και ψηφοφόρων προς τη ΝΔ.
Φυσικά δεν υποτιμούμε πως η είσοδος των ακροδεξιών κοινοβουλευτικών ομάδων παράγει αρνητικά αποτελέσματα. Οι 34 βουλευτές συγκροτούν μαζί με τη ΝΔ μια επαρκή ομάδα να προχωρήσει σε αντιδραστική αναθεώρηση του Συντάγματος. Μέσα από αυτή τη διαδικασία μπορεί να εμφανιστεί μια ΝΔ που δήθεν «αντιστέκεται» στην ακροδεξιά και δεν προχωρά στην απαγόρευση εκτρώσεων ή την ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας. Η ΝΔ ανοίγει την ακροδεξιά ατζέντα και μετά καμώνεται πως διαφωνεί. Όπως με τα Τέμπη και την Πύλο που πρώτα σκότωνε τους πολίτες και μετά κήρυσσε εθνικό πένθος.
Μέσα από την κρατική πριμοδότηση της ακροδεξιάς μπορεί να εμφανιστούν περιθωριακές ομάδες που θα έχουν την προστασία της αστυνομίας. Θα τις αντιμετωπίσουμε και αυτές και αν προκύψει νέο φασιστικό κίνημα θα το τσακίσουμε όπως και τη Χρυσή Αυγή.
Τώρα πρέπει να σταματήσουμε και να τσακίσουμε την κυβέρνηση που τους γεννά.