Φοιτητικό κίνημα και Παλαιστίνη
του Γ. Α.
Το βράδυ της Δευτέρας 13/5 πραγματοποιήθηκε στην Νομική Αθηνών κατάληψη ως ένδειξη αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό και ενάντια στη συνεχιζόμενη γενοκτονία. Την επόμενη μέρα, στις 14/5, οι δυνάμεις καταστολής εκκενώνουν την κατάληψη και πραγματοποιούν 28 προσαγωγές φοιτητών/ριών, οι οποίες έπειτα μετατράπηκαν σε συλλήψεις.
Η κατάληψη της Νομικής ήρθε μέσα σε ένα κλίμα διεθνών κινητοποιήσεων, ενώ παράλληλα πραγματοποιείται από τους αγωνιζόμενους φοιτητές και τις αγωνιζόμενες φοιτήτριες που όλο το προηγούμενο διάστημα έδωσαν τη μάχη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της παιδείας και πραγματοποίησαν καταλήψεις, διαδηλώσεις και συνελεύσεις. Η κατάληψη της Νομικής αποτέλεσε μία πολύ καλή ευκαιρία για το ταξικό κίνημα να κλιμακώσει τον αγώνα και να συνδέσει τους αγώνες των φοιτητών και των εργαζομένων με τη διεθνιστική αλληλεγγύη στην παλαιστινιακή αντίσταση.
Τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα βρίσκονταν σε προεκλογικό κλίμα λόγω των φοιτητικών εκλογών στις 22 Μάη και με αφορμή αυτές έχουν μπει σχεδόν όλες οι κινητοποιήσεις σε “πάγωμα’’ με αποτέλεσμα η κατάληψη της Νομικής να μην μπόρεσε να στηριχθεί επαρκώς, παρ’ όλη την για μία ακόμη φορά εκλογική νίκη της αριστεράς στα πανεπιστήμια με την ΠΚΣ να αναδεικνύεται ξανά σε πρώτη δύναμη και τα ΕΑΑΚ να διατηρούν τα ποσοστά τους, όπως επίσης και την εμφάνιση του Attack ενός νέου σχήματος της αριστεράς που ψηφίστηκε από πολλούς φοιτητές.
Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις συνδικαλιστή του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη ότι δεν υπάρχει λόγος να “ασχολούμαστε” με την Παλαιστίνη όταν έχουμε εκλογές. Οι εκλογές σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν άλλοθι για να μην διεξαχθούν κινητοποιήσεις υπέρ της παλαιστινιακής αντίστασης, τη στιγμή που διεξάγονται από το φοιτητικό κίνημα σε διεθνές επίπεδο. Αντίθετα μπορούν να αποτελέσουν κομμάτι αναβάθμισης του αγώνα. Είναι σημαντική η υπεράσπιση των 28 συλληφθέντων, αλλά ακόμη περισσότερο η διαφύλαξη του δικαιώματος στην κατάληψη, τη διαδήλωση, την απεργία, την απεργιακή φρουρά, τη συνδικαλιστική και πολιτική δράση, κόντρα στην ακροδεξιά ανατροπή του κοινωνικού συμβολαίου.