Εκδήλωση – Συζήτηση
1821 – 2021: 200 Χρόνια Ελληνικού Κράτους
Η Μαύρη Βίβλος του Ελληνικού Καπιταλισμού
Δύο αιώνες καταστολής – εθνικισμού – ρατσισμού – αντικομμουνιστικού κράτους & παρακράτους – στήριξης οικονομικής ολιγαρχίας, θρησκευτικών ιερατείων & πολιτικής, πολιτιστικής αριστείας – βαθειάς αντιδημοκρατικής, αντεργατικής πολιτικής.
Οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια δεν συμπεριλάβανε την κυβέρνηση της Αϊτής, της πρώτης χώρας που αναγνώρισε το νέο καθεστώς: μέσα σε μία κίνηση συμπυκνώνεται όλη η σύγχρονη ελληνική ιστορία. Το Ελληνικό Κράτος διέκοψε από την αρχή κάθε σχέση με Ανθρωπιστικά Ιδεώδη και Δημοκρατία. Στη σύγχρονη Ελλάδα που συνεργάζεται με ΗΠΑ – Ισραήλ – ΕΕ δεν χωρούν «νέγροι» που δεν έχουν να μας προσφέρουν ούτε μία «μπίζνα».
Το ελληνικό κράτος χτίστηκε σε μια μεταφυσική σχέση με την Αρχαία Δημοκρατία και το Διαφωτισμό, αλλά στην πράξη χτίστηκε με τον πιο σκληρό τρόπο κόντρα σε κάθε πληβεία τάξη υπερασπίζοντας τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα του αστικού μπλοκ.
Δεν αρκούμαστε στη γνωστή, πλέον, αποδόμηση των μυθευμάτων του «κρυφού σχολειού», στον αντιδραστικό ρόλο της εκκλησίας – κοτζαμπάσηδων και στην πρόσδεση του Ελληνικού Κράτους με τις αντιδραστικές Μεγάλες Δυνάμεις και αυτοκρατορίες της εποχής. Θέλουμε να αναδείξουμε τον τρόπο δόμησης και ανάπτυξης του ελληνικού καπιταλισμού και του κράτους του σαν πυρήνα συγκέντρωσης και αναπαραγωγής των πιο αντιδραστικών πολιτικών. Θέλουμε να εξηγήσουμε την «απέχθεια» του αστικού μπλοκ ακόμα και σε «ρεφορμιστικά κινήματα και κόμματα» και την περιθωριοποίηση και καταστολή κάθε διαφορετικότητας, όχι μόνο της κομμουνιστικής – επαναστατικής αλλά και εθνικής – θρησκευτικής – φιλελεύθερης.
Συντάκτης της «Αντιφασιστικής Φρουράς» θα καταθέσει το ιστορικό πλαίσιο της Επανάστασης και τη σχέση με τα τότε κινήματα, ο Δ. Κουσουρής (Ιστορικός Πανεπιστημίου Βιέννης) θα μιλήσει για τη σύνδεση Κράτους – Παρακράτους – Ακροδεξιάς, ο Σ. Μαρκέτος (Ιστορικός ΑΠΘ) θα μιλήσει για την αντικομμουνιστική πολιτική στη Μεταπολεμική Ελλάδα (και όχι μόνο), ο Ν. Πελεκούδας (υπ. Διδ. Κοινωνικής Πολιτικής Παντείου) θα τοποθετηθεί για τον εθνικισμό, που διαπερνά την ύπαρξη του Ελληνικού Κράτους από τη Μεγάλη Ιδέα ως σήμερα, και ο Μ. Τσολάκ Αλή (Δημοσιογράφος tiken.net) με αφορμή την Τουρκική μειονότητα θα μιλήσει για την καταπίεση των εθνικών μειονοτήτων μέσα στην ελληνική επικράτεια. Φυσικά η συζήτηση δεν θα μείνει στο παρελθόν.
Τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 συνέπεσαν με την προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να χτίσει ένα καθεστώς εξαίρεσης ενάντια στο εργατικό κίνημα και τις οργανώσεις της αριστεράς.
Μια κυβέρνηση που από τη μία, με αφορμή την επιδημία του COVID-19, θέλει να διαλύσει κάθε κοινωνική και πολιτική κατάκτηση που κερδήθηκε τα τελευταία 50 χρόνια και από την άλλη ξοδεύει με χυδαιότητα τα εκατομμύρια προς κάθε «σκοιλ ελικίκου» και στα παπαγαλάκια των πετσωμένων ΜΜΕ προς ημέτερους του σκληρού αστικού μπλοκ τους οποίους διατηρεί εκτός περιοριστικών μέτρων. Από την Αράχωβα και το Ντουμπάι ως την Πάρνηθα και την Ικαρία, αυτοπαρουσιάζονται σαν σύγχρονοι «Μακρυγιάννηδες» τρώγοντας κιμά γαρίδας την ώρα που πεθαίνει κόσμος χωρίς πρωτοβάθμια υγεία και ΜΕΘ. Χωρίς δουλειά και με ΜΑΤ να τους ξυλοφορτώνουν την ώρα που πίνουν έναν καφέ σε μια πλατεία, οι εργαζόμενοι παρακολουθούν με αηδία τον κάθε Γεωργιάδη και Βρούτση να στέκεται σούζα στο τελευταίο λαμόγιο τύπου Φουρθιώτη αλλά να κατακεραυνώνει το μέσο πολίτη σαν «συν-υπεύθυνο» για τις ευθύνες του ελληνικού κράτους.
Θέλουμε αυτή η εκδήλωση να αποτελέσει κομμάτι του εργατικού κινήματος που θα σπάσει την συμβιβαστική πολιτική, που θα βάλει ένα λιθαράκι αποδόμησης της πολιτικής «εθνικής ενότητας» και ανοχής στην κυβέρνηση του θανάτου της ΝΔ.
ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 4μμ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΠΑΝΤΕΙΟΥ
(θα μεταδοθεί και μέσω zoom meeting ID: 4939552273 passcode: 200mvek)
Η εκδήλωση αυτή γίνεται σε συνδυασμό με μια σειρά αρθρογραφιών στο περιοδικό «Αντιφασιστική Φρουρά» στο πλαίσιο αφιερώματος «200 Χρόνια Ελληνικό κράτος: Η μαύρη Βίβλος του Ελληνικού Καπιταλισμού» και όταν ολοκληρωθεί στις αρχές του 2022 θα κυκλοφορήσει και σε βιβλίο.
Αθήνα, 06/04/2021