Δημόσια Δωρεάν Παιδεία για όλους με Ανοικτά Σχολεία και Σχολές για όλους
του Α. Ω.
Πολλά τα τελευταία κατορθώματα της Κεραμέως στον χώρο της δευτεροβάθμιας παιδείας. Το όνειρο της πιο σκληρής νεοφιλελεύθερης ανατροπής για το σχολείο αρχίζει να δείχνει τα δόντια του. Η ΕΒΕ έστειλε σχεδόν χιλιάδες παιδιά εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης απλά με μία αριθμητική ρύθμιση, στην οποία διέπρεψαν οι μεγαλοκαθηγητές που ετοιμάζουν να αναλάβουν τις νέες ιδιωτικές σχολές που στήνουν μαζί με τους σχολάρχες. Γιατί πέρα από την ιδεοληψία της Κεραμέως και του νεοσυντηρητικού συρφετού που έχει μαζέψει στο υπουργείο, που περιλαμβάνει την κατάργηση του «εξισωτικού» σχολείου των ίσων ευκαιριών για όλους, δηλαδή του δικαιώματος στην κοινωνική κινητικότητα, κεκτημένου της εποχής της αντιπολίτευσής για τις λαϊκές τάξεις, στο βάθος διαγράφεται μία νέα εποχή επιχειρηματικών ευκαιριών, των ιδιωτικών πανεπιστημίων που η Ελλάδα λόγω του ισχυρού φοιτητικού και εργατικού κινήματος δεν έχει επιτρέψει την είσοδό τους. Όσο περισσότερα παιδιά δεν μπορούν να ανελιχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση τόσο μεγαλώνει η πελατεία των νυν σχολαρχών και αυριανών πρυτανέων.
Αλλά δεν φτάνει για την Κεραμέως μόνον η λαιμητόμος των εξετάσεων, αφού μπορεί να χρησιμοποιήσει την καταστολή του κορονοϊού για να κτυπήσει την καθημερινή ζωή και την πολιτική δράση στα σχολεία. Οι εκπαιδευτικοί με την απειλή της διαθεσιμότητας υποχρεούνται στην πραγματοποίηση εβδομαδιαίων τεστ (και δύο φορές μάλιστα για να εμπεδώσουν την υποχρεωτικότητα και τον έλεγχο) με δικό τους κόστος. Την ίδια στιγμή, με την εφαρμογή της αξιολόγησης εκπαιδευτικών και σχολικών μονάδων ανοίγει το κουτί για απολύσεις εκπαιδευτικών και κλεισίματος σχολείων (15-20% του συνόλου) που δεν θα ανταποκρίνονται στα νέα στάνταρντ του υπουργείου ή των χορηγών αύριο.
Το κράτος ετοιμάζεται να απαλλαγεί από την χρηματοδότηση του σχολείου, μετατρέποντας το σε πεδίο δράσης του ιδιώτη κερδοσκόπου, πετώντας την νεολαία στη στοιχειώδη κατάρτιση για να συνηθίσει να είναι πάμφθηνο εργατικό δυναμικό και τους εκπαιδευτικούς σε πειθήνιους φτηνούς εργαζόμενους με την απειλή της απόλυσης κάθε στιγμή πάνω από το κεφάλι τους.
Το σχολείο μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο σε εξεταστική φυλακή ειδικά μετά την εφαρμογή από του χρόνου της τράπεζας θεμάτων και ειδικά σε συνθήκες φτώχειας της λαϊκής οικογένειας, ολοένα και περισσότερα παιδιά θα μένουν στην ίδια τάξη (η εμπειρία του 2013-14 είναι οδυνηρή) είτε θα αναγκαστούν να παρατήσουν αυτό το έστω μισερό σχολείο. Το νέο σύμπλεγμα μέτρων, αυστηροποίηση των εξετάσεων, μείωση των εισακτέων και ΕΒΕ, δημιούργησαν 18.174 λιγότερους επιτυχόντες, ενώ ταυτόχρονα οι αποτυχόντες είναι 16.222 περισσότεροι από πέρυσι.
Τον Σεπτέμβρη, εν μέσω εξεταστικής η κυβέρνηση μαζί με την απόσυρση του Χρυσοχοΐδη ανακοίνωσε και την αναβολή της εισόδου της πανεπιστημιακής αστυνομίας (της ΟΠΠΙ) τουλάχιστον μέχρι το εαρινό εξάμηνο. Αυτή η υποχώρηση σε ένα κεντρικό, για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, μέτρο (καταστολή και πανεπιστήμια) είναι ενδεικτική της μεγάλης φθοράς που έχει υποστεί το τελευταίο διάστημα και του φόβου να αναμετρηθεί από τις πρώτες μέρες του φθινοπώρου με την νεολαία μέσα και έξω από τα πανεπιστήμια, σε ένα θέμα που δεν είναι αποκλειστικά φοιτητοκεντρικό και συσπειρώνει ευρύτερα κομμάτια της εργατικής τάξης και της νεολαίας. Φυσικά σε μία επόμενη στροφή της συγκυρίας ή των κυβερνητικών σχεδιασμών η αστυνομία μέσα στις σχολές μπορεί να επανέρθει, ειδικά σε μία εποχή που η καταστολή, η αστυνομοκρατία, είναι στρατηγικές επιλογές του ελληνικού καπιταλισμού.
Μία άλλης μορφής καταστολή και πειθάρχησης έρχεται με την εργαλειοποίηση του κορονοϊού και του εμβολίου. Η είσοδος σε μη εμβολιασμένους φοιτητές (όπως και εργαζόμενους) στις σχολές θα επιτρέπεται μόνον με δύο τεστ την εβδομάδα, πληρωμένα φυσικά από τον φοιτητή (ή τον εργαζόμενο). Δηλαδή η κάθε σχολή θα στήσει έναν μηχανισμό ελέγχου υγειονομικών διαβατηρίων και τεστ στις εισόδους και θα ελέγχει και δεν θα επιτρέπει την είσοδο με υγειονομικά κριτήρια. Εδώ είναι η δουλειά φοιτητικών συλλόγων αλλά και σωματείων εργαζομένων και φοιτητικών παρατάξεων να μην επιτρέψουν την εφαρμογή τέτοιων δυστοπικών σεναρίων ελέγχου μετατρέποντας τις ίδιες τις σχολές από μόνες τους σε κέντρα καταστολής.
Οι προσπάθειες βέβαια υπουργείου και πρυτάνεων δεν είναι μόνον της καταστολής αλλά και της μετατροπής των σχολών σε νεκροταφεία ιδεών και αγώνων. Πρόκειται για επιμονή στο κτύπημα στον φοιτητικό συνδικαλισμό και στην πολιτική διαπάλη με τις λεγόμενες ηλεκτρονικές διαδικασίες, δηλαδή την μετατροπή των συλλόγων και των εκλογών σε διακοσμητικές διαδικασίες και την κατάργηση των συνελεύσεων ώστε όλοι και όλες να εμπεδώσουμε το κλίμα ΔΑΠ και να γίνουμε χαρούμενοι φοιτητές.
Όλα τα παραπάνω πάντα μαζί με το απαραίτητο κλείσιμο σχολών (37 τμήματα για αρχή), ειδικά τώρα με την ΕΒΕ που σε δεκάδες σχολές μπήκαν από μηδέν έως ελάχιστοι νέοι φοιτητές, αφήνοντας κενές 18.000 θέσεις. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου αναμένεται το κλείσιμο του 10% των τμημάτων.
Η στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου για περικοπές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την μεταφορά του κόστους σπουδών και της προοπτικής κοινωνικής εξέλιξης στην τσέπη του λαϊκού νοικοκυριού, ανοίγεται μπροστά μας.
Η ανάγκη να δοθούν συντονισμένες και συνολικές μάχες μέσα στα σχολεία και τις σχολές ενάντια στην συνολική πολιτική της κυβέρνησης είναι ανάγκη επιβίωσης της δημόσιας και δωρεάν παιδείας για όλους.
Η μόνη απάντηση στο σχολείο φυλακή που κτίζει η Κεραμέως είναι η κατάργηση των εξετάσεων και η ελεύθερη πρόσβαση όλων σε όλες τις σχολές και βαθμίδες.
Και δεν πρέπει να επιτρέψουμε τη νέα χρονιά κανέναν αποκλεισμό, κανέναν έλεγχο και λοκ ντάουν σε σχολές και σχολεία.