Τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, στις 7.30μμ, στo Α’ ΚΑΠΗ Δάφνης (Χρ.Μιχαλοπουλου 65), συζητάμε για την επαναστατική αριστερά που έκανε πράξη την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Πώς χτίστηκαν και λειτουργούσαν σε συνθήκες παρανομίας και διώξεων οι οργανώσεις με αναφορά στην επανάσταση; Τί ρόλο έπαιξαν τα Ιουλιανά του ’65 και ο Γαλλικός Μάης του ’68 στη διαμόρφωση της επαναστατικής αριστεράς που “δοκιμάστηκε” στον αντιδικτατορικό αγώνα και υλοποίησε την αντιχουντική αντιιμπεριαλιστική εξέγερση. Να αναδείξουμε τον κρίσιμο ρόλο της ταξικής πρωτοπορίας που κόντρα στις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και προϋποθέσεις αναγνωρίζει τις ευκαιρίες για εφόρμηση και τον εαυτό της ως υποκείμενο. Να μιλήσουμε για την εξέγερση ως πολιτικό σχέδιο, για τις ευκαιρίες και την επαναστατική στρατηγική 50 χρόνια μετά και να απαντήσουμε στα ερωτήματα που βάζει η εργατική ταξη σήμερα σε συνθήκες διεθνούς κρίσης και πολέμων, προτάσσοντας το όραμα του Σοσιαλισμού και της Επανάστασης, για τον ρεαλισμό οικοδόμησης μιας άλλης κοινωνίας, χωρίς εκμετάλλευση, με κέντρο τον άνθρωπο, την διεθνιστική αλληλεγγύη, την ισότητα, την ελευθερία και την ευημερία όλων των λαών.
Στην τρίτη εκδήλωση του αφιερώματος για τα “50 Χρόνια Πολυτεχνείο – Η επικαιρότητα της Αριστεράς της Εξέγερσης” θα μιλήσουν οι Ν. Κουρουπάς (Αντιφασιστική Φρουρά), Γ. Μητροβγένης (Δημοτικός Σύμβουλος, φοιτητής του ’73), Χρ. Τζουρντός (μέλος Σ.Φ.Ε.Α.).
Λίγα λόγια για τους ομιλητές:
Ο Νίκος Κουρουπάς συμμετέχει σε πολιτικές κινητοποιήσεις από την εξέγερση του 2008 και στο κίνημα των πλατειών του 2011. Οργανώθηκε με προσήλωση στον ταξικό αγώνα μέσα από τις αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές μάχες της τελευταίας δεκαετίας. Αρθρογραφεί στην Αντιφασιστική Φρουρά για πληθώρα θεμάτων, όπως το προσφυγικό, την κρατική καταστολή, το συνδικαλιστικό και αντιπολεμικό κίνημα.
Ο Γιώργος Μητροβγένης είναι οδοντίατρος και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Δάφνης – Υμηττού με την δημοτική κίνηση ΜΑΡΙΔΑ, που για δύο δεκαετίες δίνει αντικαπιταλιστική μάχη στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ως φοιτητής του 1973 έχει ζήσει από μέσα τις καταλήψεις της Νομικής και του Πολυτεχνείου, και φέρει ζωντανές μαρτυρίες από την εξέγερση και τον αντιδικτατορικό αγώνα. Είναι στέλεχος του ΕΕΚ (Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα) και αρθρογραφεί στη Νέα Προοπτική.
Ο Χρήστος Τζουρντός, γεννημένος το 1938 και μεγαλώνοντας μέσα στην περίοδο της κατοχής και του εμφυλίου, οργανώθηκε στην επαναστατική αριστερά και έγινε στέλεχος της τροτσκιστικής οργάνωσης Εργατική Πρωτοπορία στην περίοδο μέχρι τη Χούντα. Το 1965 πήρε ενεργό μέρος στα Ιουλιανά και στη συνέχεια στον αντιδικτατορικό αγώνα. Είναι μέλος του Σ.Φ.Ε.Α. (Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αγωνιστών 1967-1974). Έχει συγγράψει το αυτοβιογραφικό βιβλίο «Το Παραστράτευμα» για τη στρατιωτική του θητεία στο Ναυτικό την περίοδο του 1958.