Την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου εκδικάστηκε σε πρώτο βαθμό και μετά από 5 χρόνια αναβολών η υπόθεση της φασιστικής ενέδρας εις βάρος φίλων και μελών της ΟΡΜΑ από χρυσαυγίτες με σιδηρολοστούς χρησιμοποιώντας ως ορμητήριο τα γραφεία του εργοδοτικού-απεργοσταστικού “σωματείου” “Αγ.Νικόλαος” στο Πέραμα στις 26/5/2018.
Οι τρεις αντιφασίστες που ήταν μάρτυρες κατηγορίες ξεκαθάρισαν ότι η παρέμβαση εκείνης της ημέρας ήταν προγραμματισμένη για να πάει στα καραβάκια Περάματος-Σαλαμίνας, περνώντας αναγκαστικά έξω από τον τα γραφεία του “Αγ.Νικόλαου” και ανέδειξαν ότι πρόκειται για ενέδρα περιγράφοντας πώς εκείνη την ημέρα οι χρυσαυγίτες είχαν μαζευτεί στα γραφεία τους, όταν είδαν το σώμα της παρέμβασης μοίρασαν σιδηρολοστούς και ξεκίνησαν να βρίζουν και να απειλούν τους αγωνιστές μέχρι που ξεκίνησαν να εκτοξεύουν τους λοστούς και πέτρες στο σώμα της παρέμβασης. Αναφέρθηκαν ως επικεφαλής οι Αποστόλου και Μεγαλοοικονόμου, που τελικά φυγάδεψε εκείνη την μέρα ο εγκληματίας πρώην βουλευτή Λαγός και είναι κατηγορούμενοι στην δεύτερη δίκη που αφορά την φασιστική ενέδρα (εκδικάζεται στις 20 Δεκεμβρίου). Όταν οι φασίστες αντιλήφθηκαν ότι οι αγωνιστές δεν τρομοκρατήθηκαν και κράτησαν τις θέσεις τους και απέκρουσαν την επίθεση, έτρεξαν μέσα στα γραφεία. Οι αγωνιστές μάζεψαν τους σιδηρολοστούς από το δρόμο και πορεύτηκαν προς το ΑΤ Περάματος για να καταθέσουν μηνύσεις για την επίθεση και να παραδώσουν τον φασιστικό εξοπλισμό ως αποδεικτικά στοιχεία.
Η υπεράσπιση των αντιφασιστών από τους Γ. Κακαρνιά και Κ. Τάτση κατέθεσε στο δικαστήριο φωτογραφίες από τη στιγμή της ενέδρας όπου φαίνονται οι εμπλεκόμενοι φασίστες (Αποστόλου, Μεγαλοοικονόμου, Αντώναρος, Κούτης, Παπαδόπουλος, και ένας με φουλ-φεις που παραμένει άγνωστος) με σιδηρολοστούς. Επίσης, έναν κατάλογο με τα ψηφίσματα συμπαράστασης από 25 σωματεία, 19 οργανώσεις, 27 φοιτητικούς συλλόγους, το Δημοτικό Συμβούλιο Κερατσινίου-Δραπετσώνας και το ΣΦΕΑ 1967-1974. Ζητήθηκε και αναγνώστηκε στο δικαστήριο από την έδρα το ψήφισμά του ΣΦΕΑ που καταγγέλλει την φασιστική ενέδρα και ζητά την αθώωση των έξι αντιφασιστών.
Η υπεράσπιση των αντιφασιστών είχε 7 μάρτυρες που περιέγραψαν την ταυτότητα και τη δράση της ΟΡΜΑ όλα αυτά τα χρόνια συνδέοντας την με το κίνημα και την αντιφασιστική μάχη. Η έδρα στην προσπάθεια να αποπολιτικοποιήσει την δίκη και να ξεχωρίσει τα γεγονότα από το πολιτικό υπόβαθρο δεν επέτρεψε στους μάρτυρες να αναπτύξουν τις αγορεύσεις τους και πίεζε να μην πλατειάζουν για “ζητήματα” που δεν άπτονται στα ακριβή γεγονότα, ταυτιζόμενο πλήρως με την υπερασπιστική γραμμή των ναζί που προσπαθούσαν να μετατρέψουν τη φασιστική ενέδρα σε «υπερβάλλοντα ζήλο αντίθετων ομάδων».
Ο Γ. Μιχάλαρος (αυτόπτης μάρτυρας – συμμετέχων στην παρέμβαση της ΟΡΜΑ) περιέγραψε την φύση της πολιτικής προπαγανδιστικής παρέμβασης με φυλλάδια και σημαίες και το σκοπό ενημέρωσης απέναντι στην φασιστική τρομοκρατία στην περιοχή, περιγράφοντας επίσης την φασιστική επίθεση και την διαδικασία των ελέγχων σε ΑΤ και ΓΑΔΑ.
Ο Γ. Γιαννουλέας (εκπρόσωπος της ΟΡΜΑ) εξήγησε ότι η αντιφασιστική δράση δεν είναι ισοδύναμη με τη φασιστική βία και είναι συνδεδεμένη με την κατοχύρωση της ανεμπόδιστης πολιτικής δράσης κόντρα στην φασιστική τρομοκρατία. Το λακέδικο σωματείο είναι παράνομο και στην πράξη είναι γιάφκα της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Ανέδειξε την συνηθισμένη τακτική της αστυνομίας να συλλαμβάνει αντιφασίστες μετά από επιθέσεις φασιστών προσπαθώντας να μετατρέψει μέσα από δήθεν «πραγματικά στοιχεία» την ναζιστική επιθετικότητα σε «συμπλοκή αντίπαλων ομάδων» λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αν ο Παύλος Φύσσας δεν έπεφτε νεκρός θα είχε συλληφθεί». Τέλος, υπερασπίστηκε κάθε αντιφασίστα κατηγορούμενο ξεχωριστά ως εργαζόμενους και φοιτητές που αγωνιούν και παλεύουν για την κοινωνία ενάντια στη φασιστική απειλή.
Ο Σ. Μαρκέτος (καθηγητής πολιτικών επιστημών ΑΠΘ) περιέγραψε τον ρόλο του φασισμού στην Θεσσαλονίκη στην εξόντωση των Εβραίων και την αξία του αντιφασιστικού αγώνα τα τελευταία χρόνια και τον ρόλο της ΟΡΜΑ για να μην επανεμφανιστεί “ποτέ ξανά” η ναζιστική ιδεολογία και πρακτική.
Ο Τ. Καραγιαννάκης (τέως Δημοτικός Σύμβουλος Περάματος) περιέγραψε τις σχέσεις του εργοδοτικού σωματείου με την Χρυσή Αυγή και την απεργοσπαστική δράση του, αναφέροντας τις πολλαπλές εισβολές μελών του σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Περάματος , φέροντας, μάλιστα, μια φορά μια Beretta καραμπίνα.
Ο Μ. Θεόδοτος (Αντιδήμαρχος Δ. Κερατσινίου – Δραπετσώνας) υποστήριξε τη δράση της ΟΡΜΑ αντιπαραβάλλοντας τον ρόλο του φασιστικού σωματείου ως σκέλος της Χρυσης Αυγής.
Ο Α. Νταλακογεώργος (Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ και αντιπρόεδρος του ΕΚΠ) ανέδειξε πώς χτίστηκε το εργοδοτικό σωματείο από την Χρυσή Αυγή το 2015, ότι λειτουργεί παράνομα και δεν ανήκει σε εργατικό κέντρο, και παράλληλα περιέγραψε πως με την ΟΡΜΑ έχει συνεργαστεί σε δράσεις και εκδηλώσεις και έφερε το παράδειγμα της χρυσαυγίτικης επίθεσης που είχε γίνει στο εργατικό κέντρο Σαλαμίνας το 2017 κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με ομιλητές από την ΟΡΜΑ και τον ίδιο.
Από τους 3 φασίστες κατηγορούμενους ο Κούτης δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο, ούτε επίσης κάποιος μάρτυρας υπεράσπισης. Οι Αντώναρος και Παπαδόπουλος υπέπεσαν σε κραυγαλέες αντιφάσεις σε σύγκριση με τις αρχικές καταθέσεις τους στο ΑΤ Περάματος το 2018. Ο Αντώναρος στην απολογία του σε έξαλλη κατάσταση και φανερά ταραγμένος διαμαρτυρήθηκε πως δικάζονται ως χρυσαυγίτες και όχι ως “εργαζόμενοι”. Ο Παπαδόπουλος δήλωσε ότι δέχτηκε χτυπήματα αλλά δεν είδε από ποιον με σιγουριά, καταλογίζοντας μια πιθανότητα σε δύο συγκεκριμένους αντιφασίστες, γεγονός που η εισαγγελέας και η έδρα δεν έλαβαν ως τεκμήριο αθωότητας των αντιφασιστών αλλά αποδέχτηκαν έναν αβέβαιο ισχυρισμό. Οι φασίστες δήλωσαν ξεκάθαρα ότι εκείνη τη μέρα ήταν κλειστά τα γραφεία αλλά μαζεύτηκαν εκεί μετά από τηλεφωνική συνεννόηση με τον Μεγαλοοικονόμου επειδή είχαν δει την ΟΡΜΑ στην πλατεία Ηρώων, με αποκλειστικό σκοπό να την αποτρέψουν με οποιοδήποτε τρόπο.
Στην πρόταση της η Εισαγγελέας επέμεινε στην συμπλοκή «ομάδων», δεν δέχτηκε ότι είναι επίθεση φασιστών και αποπολιτικοποίησε την υπόθεση πλήρως. Κατέληξε να προτείνει ποινές και για τους φασίστες και για τους αντιφασίστες.
Στις αγορεύσεις τους οι δικηγόροι υπεράσπισης των αντιφασιστών, επισήμαναν τους λόγους που πρόκειται για επίθεση με δόλο και όχι συμπλοκή, τόνισαν τον εξοπλισμό των φασιστών και τις φωτογραφίες με τα φουλ-φεις, γάντια, σιδηρολοστοί που δεν αμφισβητήθηκαν, ενώ οι αντιφασίστες προσπαθούσαν να διασφαλίσουν την διαφυγή τους σε θέση άμυνας. Σημείωσαν ότι στην όταν μεταφέρονται στη ΓΑΔΑ οι αντιφασίστες η αναγνώριση των έξι γίνεται με διαλογή βάσει χαρακτηριστικών σωματότυπου από τους φασίστες. Και κατέδειξαν τις αντιφάσεις των καταθέσεων των φασιστών.
Το 3μελές πρωτοδικείο προχώρησε σε μια προκλητική για το ταξικό και αντιφασιστικό κίνημα απόφαση, απογυμνώνοντας τα πολιτικά χαρακτηριστικά της υπόθεσης, αντιμετωπίζοντας την ως συμπλοκή ομάδων, εξισώνοντας έτσι την ναζιστική δολοφονική βία με την αντιφασιστική αυτοάμυνα και την απελευθερωτική δράση των ταξικών δυνάμεων από την φασιστική τρομοκρατία. Φωτεινή εξαίρεση ήταν η στάση ενός μέλους του Δικαστηρίου που πρότεινε την πλήρη απαλλαγή των αντιφασιστών αλλά μειοψήφησε.
Το δικαστήριο έκρινε ένοχους με διαφορετικές κατηγορίες και τους αγωνιστές αντιφασίστες και τους φασίστες της ενέδρας. Η απόφαση για τους φασίστες ήταν ομόφωνη ως προς την οπλοφορία και των τριών φασιστών κατηγορούμενων και την ενοχή για επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συρροή για τον έναν εκ των τριών. Με ποινές φυλάκισης 8 μηνών για τους Αντώναρο, Κούτη και 25 μηνών για τον Παπαδόπουλο.
Όσον αφορά τις αρχικές κατηγορίες εις βάρος των έξι αντιφασιστών, η κατηγορία για φθορά ξένης ιδιοκτησίας κατέπεσε. Στις υπόλοιπες κατηγορίες που αποδόθηκαν προέκυψαν κατά πλειοψηφία 2/3 από τους δικαστές: για τους τέσσερις από τους έξι κατέπεσε επίσης η κατηγορία σωματικής βλάβης αλλά αποδόθηκε η απλή διατάραξη κοινής ειρήνης με ποινή 6 μηνών στον καθένα, ενώ στους υπόλοιπους δύο καταλογίζεται επιπλέον η επικίνδυνη σωματική βλάβη με ποινή 9 μήνες. Όλες οι ποινές είναι 3ετή ανασταλτικού χαρακτήρα. Και οι έξι αντιφασίστες αιτήθηκαν έφεση της απόφασης.
Η ΟΡΜΑ θα δώσει τη μάχη μαζί με το ταξικό κίνημα να μην περάσει η σκευωρία εις βάρος των αντιφασιστών. Το κράτος και η αστική δικαιοσύνη που διώκει τον κόσμο που πάλεψε για τον δίκαιο και νικηφόρο αντιφασιστικό αγώνα, που απονομιμοποίησε και διέλυσε τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής και την έστειλε στο περιθώριο και την φυλακή. Συνεχίζουμε τον αγώνα και μέσα στα δικαστήρια, για την αθώωση των αντιφασιστών στο εφετείο της φασιστικής ενέδρας, για την καταδίκη των Αποστόλου και Μεγαλοοικονόμου στη δίκη 20 Δεκεμβρίου.
Την Τρίτη 24 Οκτώβρη διοργανώνουμε εκδήλωση στα Εξάρχεια με θέμα «Μαχητικός Αντιφασισμός: αστική δικαιοσύνη και ταξική πάλη», στις 6μμ, στο Βιβλιοπωλείο Bibliothèque (Θεμιστοκλέους 76). Θα μιλήσουν ο Γιώργος Γιαννουλέας (Αντιφασιστική Φρουρά), ο Γιώργος Κακαρνιάς (Δικηγόρος στη δίκη της φασιστικής ενέδρας στο Πέραμα) και ο Τάκης Ζώτος (Δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής).