Ποια Αριστερά χρειαζόμαστε; Ανατρέπεται ο καπιταλισμός ή μόνος ρεαλισμός είναι η αριστερή διαχείριση του; Χτίζουμε κινήματα διεκδικήσεων ή πολιτική πρόταση εξουσίας; Μπορεί να ανασυγκροτηθεί μια επαναστατική πτέρυγα; Είναι η εξέγερση επίκαιρη; Ποιος ο ρόλος της “πρωτοπορίας” σήμερα;
Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου, η ΟΡ.Μ.Α. και το έντυπο Αντιφασιστική Φρουρά επιδιώκει να ανοίξει και να προχωρήσει αυτή την τόσο ζωτικής σημασίας συζήτηση μέσα στο ταξικό κίνημα, καταθέτοντας απαντήσεις και προτάσεις, ώστε να μπει στην ενεργή διαδικασία ανασυγκρότησης της Αριστεράς που αναφέρεται στον Σοσιαλισμό και την Επανάσταση και δίνει τη μάχη για να τα φέρει ξανά στο προσκήνιο ως ρεαλιστικό σχέδιο ανατροπής.
Να μιλήσουμε για την Εξέγερση του Πολυτεχνείου και την επικαιρότητα της Αριστεράς της Εξέγερσης. Ο Νοέμβρης του ‘73 είναι το ελληνικό παράδειγμα αντίστασης δίπλα στην Επανάσταση των Γαρυφάλλων απέναντι στις δικτατορίες που υπέφερε η Νότια Ευρώπη εκείνη την εποχή. Η μαύρη επταετία δεν πέρασε με ομαλό τρόπο στην αστική δημοκρατία χάρη στο Πολυτεχνείο. Μια μειοψηφία αγωνιστών της άκρας αριστεράς αναγνώρισε στον εαυτό της την ανάγκη να γίνει η πρωτοπορία της τάξης, δοκίμασε και κατάφερε μέσα σε δύο ημέρες να περάσει την όλη συζήτηση για το ζήτημα της φιλελευθεροποίησης της χούντας στο δρόμο και στην αντίσταση του λαού, υπό συνθήκες παρανομίας και απειλής βασανιστηρίων και εξοριών. Αυτή είναι η αξία της κομμουνιστικής πρωτοπορίας που χρειαζόμαστε στις σημερινές μάχες.
Η εξέγερση παραμένει επίκαιρη, όμως προαπαιτεί την προετοιμασία μας για αυτήν. Από την εξέγερση του 2008, το αντιπαγκοσμιοποιητικό κίνημα, το όραμα του “Σοσιαλισμού του 21ου αιώνα”, το κίνημα των πλατειών του 2011, τους αντιμνημονιακούς αγώνες σε συνθήκες αμφισβήτησης της συστημικής εξουσίας, το αντιφασιστικό κίνημα την περίοδο 2015-2018, τις δυνάμεις που αντιπάλεψαν την πολιτική της καραντίνας και των απαγορεύσεων το 2020-2022 μέχρι το κίνημα των καλλιτεχνών και για τα Τέμπη να μιλήσουμε για την Αριστερά που στοχεύει στην δημιουργία ενός μαχητικού σοσιαλιστικού ρεύματος στην κοινωνία και την επαναφορά της επιτακτικότητας της επανάστασης.
Αν οι πρόσφατες εκλογές έδειξαν την ανθεκτικότητα των δυνάμεων της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, παρ’ όλη την κρίση του χώρου, είναι η ώρα να μιλήσουμε στην Αριστερά για την ανασυγκρότηση μιας επαναστατικής πτέρυγας. Για την Αριστερά όχι της αντιπολίτευσης που περιορίζεται στη διαμεσολάβηση, στη διαμαρτυρία και τον κινηματισμό, αλλά της νίκης στην ταξική πάλη και της πρότασης εξουσίας!
Η αφετηρία του 2ου κύκλου εκδηλώσεων με επιμέρους θέμα “Μαχητικός Αντιφασισμός: αστική δικαιοσύνη και ταξική πάλη” θα γίνει την Τριτη 24 Οκτωβρίου, στις 6μμ, στο Βιβλιοπωλείο Bibliothèque (Θεμιστοκλέους 76 & Βαλτετσίου, Εξάρχεια). Θα μιλήσουν ο Γιώργος Γιαννουλέας (Αντιφασιστική Φρουρά), ο Γιώργος Κακαρνιάς (Δικηγόρος στη δίκη της φασιστικής ενέδρας στο Πέραμα) και ο Τάκης Ζώτος (Δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής). Με αφορμή το Εφετείο της δίκης της Χ.Α. που βρίσκεται σε εξέλιξη και την αντιφασιστική δίκη για το Πέραμα που γίνεται την Παρασκευή 20/10, είναι ευκαιρία να αναλύσουμε τον νικηφόρο αντιφασιστικό αγώνα που δόθηκε την προηγούμενη περίοδο. Να αναδείξουμε την αναγκαιότητα της αντίληψης του Μαχητικού Αντιφασισμού στο δρόμο για να χτιστεί το δυναμικό που απονομιμοποίησε τη φασιστική τρομοκρατία στην κοινωνία, απέτρεψε την συγκρότηση φασιστικής αντιπολίτευσης και τσάκισε τα χρυσαυγίτικα τάγματα εφόδου. Με αποτέλεσμα να μπορεί να δοθεί και μια νικηφόρα μάχη καταδίκης μέσα στα αστικά δικαστήρια.
Καλούμε όλες και όλους να στηρίξετε και να συμμετέχετε στις εκδηλώσεις, όχι μονο με την παρουσίας σας, αλλά και τοποθετώντας απόψεις και διαμορφώνοντας τις συζητήσεις για την επόμενη μέρα στο ταξικό κίνημα, για την Επανάσταση και το Σοσιαλισμό.