Σε συντροφικό κλίμα με αιχμηρές και πλούσιες τοποθετήσεις πραγματοποιήθηκε η δεύτερη εκδήλωση από την σειρά του αφιερώματος για τα 50 τεύχη Αντιφασιστική Φρουρά με θέμα “πολιτικό περιοδικό και αριστερά στην εποχή της κρίσης” και έλαβε χώρα στο βιβλιοπωλείο-καφέ Literature House στην Κυψέλη.
Από την μεριά της Αντιφασιστικής Φρουράς, ο Νίκος Κουρουπάς παρουσίασε την 6ετή διαδρομή του πολιτικού εντύπου της ΟΡΜΑ και τη συμβολή του στη συλλογικοποίηση των θέσεων της και την συνεισφορά τους στο ταξικό κίνημα σε κεντρικές πολιτικές μάχες. Βασικό ζήτημα της εισήγησης ήταν οι τρόποι που αντιστάθηκε η αντικαπιταλιστική αριστερά σε μια σειρά μαχών, ποιες προτάσεις έθεσε το κίνημα και σε ποια όρια έφτασε. Ενώ, τονίστηκε ως καθήκον για την επαναστατική αριστερά να επιδεινώσει την πολιτική κρίση που προκύπτει σήμερα “από τα πάνω” και να δώσει πρόταση εξουσίας “από τα κάτω” εκμεταλλευόμενη τις ευκαιρίες και δοκιμάζοντας πρωτοπόρα δράση κόντρα στην τάση συνθηκολόγησης από τον πολιτικό ρεφορμισμό. Έγινε εκτενής αναφορά για τα πολιτικά μέτρα των απαγορεύσεων και της καραντίνας, για την ανάγκη τότε μιας ουσιαστικής μάχης εναντίωσης σε κάθε μέτρο, από τα εξοδόχαρτα, τα πιστοποιητικά και τα πρόστιμα ως την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και τις αναστολές εργασίας. Η υπεράσπιση του συνόλου της κοινωνίας για πρωτοβάθμια περίθαλψη, για εργασία και ακύρωση των προστίμων ήταν αναγκαία και αποδείχτηκε έλλειψη στην τακτική που ακολούθησε το σύνολο της αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Από τον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό μέχρι τον πόλεμο στην Ουκρανία, δόθηκε βάρος στο ότι το ταξικό κίνημα οφείλει να προτάξει τον διεθνισμό υπονομεύοντας τόσο την εγχώρια αστική τάξη και τις φιλοπόλεμες πολιτικές της σε εξοπλιστικά προγράμματα και την έμπλοκή στον πόλεμο, όσο και τον ρόλο της Ελλάδας στην συμμαχία ΝΑΤΟ-ΕΕ. Ακόμα, μπήκαν παραδείγματα που το οργανωμένο κίνημα ΄φάνηκε σιστακτικό, η νικηφόρα μάχη ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία τέσσερις φορές και με δύο υπουργούς θα μπορούσε να κεφαλαιοποιηθεί πολιτικά και ο αγώνας των τεχνών με τις καταλήψεις αποτέλεσε μια πρωτοπόρα δράση που χρειαζόταν να συντονιστεί μαζί με τους αγώνες στην εκπαίδευση και την υγεία. Το ξέσπασμα των μαζικών απεργιών μετά το έγκλημα στα Τέμπη ήταν κορυφαία στιγμή και ευκαιρία για τις δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς να δοκιμάσουν την κλιμάκωση για την ανατροπή της κυβέρνηση ξεφεύγοντας από την εκτονωτική στάση της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας.
Ο Νίκος Πελεκούδας (μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και υποψήφιος στον Ν.Αχαϊας) περιέγραψε τέσσερις σταθμούς που απασχόλησαν την κοινωνία επί διακυβέρνησης ΝΔ: α) Για την πανδημία κοβιντ, η πολιτική της καραντίνας φυλάκισε τον κόσμο την ίδια στιγμή με την βίαιη και ληστρική αναδιανομή του εισοδήματος, ενώ λειτούργησε ως εργαλείο διχασμού η διαμάχη ορθολογισμού-ανορθολογισμού. Ο σύντροφος τόνισε την σημασία αμφισβήτησης των μέτρων από το κίνημα στις 7 Απρίλη, στην Πρωτομαγιά και στο Πολυτεχνείο του 2020. β) Η ελληνοτουρκική αντιπαράθεση με χαρακτηριστική την ένταση το καλοκαίρι-φθινόπωρο του 2020 και την κοινή εθνική πολεμική γραμμή που ακολουθεί το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Υποστήριξε ότι το διεθνιστικό κίνημα πρέπει να παλέψει για ματαίωση κάθε ενδεχόμενου πολέμου, εναντίωση στα αστικά σχέδια για εξορύξεις και εκμετάλλευση της ΑΟΖ, χτίζοντας διεθνιστικό μέτωπο με την τουρκική εργατική τάξη. γ) Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι ανταγωνισμοί ΝΑΤΟ-ΕΕ με Ρωσία, ο ρόλος της Κίνας στην Αφρική. δ) Το έγκλημα στα Τέμπη ξύπνησε βαθυτερα αντανακλαστικά της ελληνικής κοινωνίας που το κίνημα οφείλει να λάβει υπόψιν. Η οργή και ο αγώνας για αναζήτηση πολιτικών ευθυνών ήρθαν αντιμέτωπα με την προσπάθεια να καθηλωθούν και να περιοριστούν στην τιμωρία των ενόχων. Κεντρικά αιτήματα αποτελεσαν η πτώση της κυβέρνησης και κρατικοποίηση δημόσιων υποδομών.
Από το κοινό τέθηκαν ερωτήματα σε σχέση με τις εκλογές και τις δυνατότητες των δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής αριστεράς μέσα από την εκλογική άχη αλλά και το αμέσως επόμενο διάστημα με βάση τη νέα κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, αγωνιστ(ρι)ες μετέφεραν την εμπειρία τους και τον προβληματισμό τους από τις μάχες στην καραντίνα και στο κίνημα των καλλιτεχνών και των Τεμπών.
Η συζήτηση της εκδήλωσης θεωρούμε αποτελεί μια καλή εκκίνηση για τις δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς να εντοπίσουν τις αδυναμίες αλλά και τις ευκαιρίες του προηγούμενου διαστήματος δίνοντας βάρος στις σημαντικότερες μάχες που αναδείχτηκαν και το κίνημα έδωσε μαζικά το παρών και την αγωνιστική του διάθεση. Παράλληλα, να έρθει στο προσκήνιο η αναγκαία συζήτηση για το τί είδους επαναστατική αριστερά θέλουμε και πώς την χτίζουμε ώστε να δοκιμάσει να φέρει την ανατροπή από τα κάτω στη γενιά μας.
Η συνέχεια του κύκλου των εκδηλώσεων από την Αντιφασιστική Φρουρά γίνεται αμέσως μετά τις εκλογές:
- στον Πειραιά την Πέμπτη 25 Μαϊου (7μμ) στο Fata Libelli (Πραξιτέλους 161), όπου θα μιλήσουν οι: Γιώργος Γιαννουλέας (Αντιφασιστική Φρουρά), Δημήτρης Σαγιάννης (Σπουδαστής Δραματικής Σχολής Πειραϊκού Συνδέσμου και συμμετέχων στην κατάληψη Τσίλλερ), Αντώνης Νταλακογεώργος (Πρόεδρος ΠΕΝΕΝ)
- στον Κορυδαλλό την Πέμπτη 1 Ιουνίου (7μμ) στο Ιδιώνυμο (Κοραή 11), όπου θα μιλήσουν οι: Γιάννης Μιχάλαρος (Αντιφασιστική Φρουρά), Σταύρος Βαλσαμής (Δημοτικός Σύμβουλος Κορυδαλλού με τον συνδυασμό «Ανυπότακτος Κορυδαλλός»)