Η πρώτη εκδήλωση του αφιερώματος για τα 50 τεύχη Αντιφασιστική Φρουρά με θέμα “πολιτικό περιοδικό και αριστερά στην εποχή της κρίσης” θα πραγματοποιηθεί στη γυναικεία κολεκτίβα Beaver Cooperativa (Μ. Βασιλείου 46, Κεραμεικός), με ομιλήτριες τις Μαρίνα Λύρα (Αντιφασιστική Φρουρά) και Ανζελίκ Κουρούνη (Σκηνοθέτρια – Δημοσιογράφος).
Η Μαρίνα Λύρα ξεκίνησε την πολιτική της δράση μαθήτρια, όταν ακόμα στο Λύκειο έπαιρνε μέρος σε αντιφασιστικές δράσεις στα σχολεία για την καταπολέμηση της φασιστικής απειλής. Στη συνέχεια εξελίχθηκε σε στέλεχος του αντιφασιστικού κινήματος δίνοντας καθημερινό αγώνα οργάνωσης και στο τσάκισμα της ναζιστικής XA. Η προσήλωση, η συνέπεια στην καθημερινή συμμετοχή στο κίνημα είναι όρος για μια αγωνίστρια που παλεύει για τα οράματα της γυναικείας χειραφέτησης, του διεθνισμού και του σοσιαλισμού.
Αρθρογραφεί στην Αντιφασιστική Φρουρά με πληθώρα θεμάτων και αναλύσεων από τον σεξισμό και την γυναικεία καταπίεση, την διάκριση αστικού-κομμουνιστικού φεμινισμού, ως το lifestyle της κορονοϋστερίας και την καραντίνα, τον κοινωνικό κανιβαλισμό και την ακροδεξιά στην εποχή μας. Ενδεικτική αρθρογραφία:
- Αστικός και κομμουνιστικός φεμινισμός: από τις 8 Μάρτη στο politically correct
- Οι βιαστές τρέφονται και χορταίνουν από τους αστούς
- Δικαιοσύνη και Καταστολή: το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δύο τον Μητσοτάκη
- Το lifestyle της κορονοϋστερίας: Να μη νικήσει ο κοινωνικός κανιβαλισμός την πάλη των τάξεων
Η Ανζελίκ Κουρούνη είναι δημοσιογράφος, αρθρογράφος και σκηνοθέτρια πολιτικών και κοινωνικών ντοκιμανταίρ. Έχει ασχοληθεί με το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, δημιουργώντας δύο ταινίες-ντοκιμανταίρ και τρία τηλεοπτικά ρεπορτάζ. Η δουλειά της ίδιας και των συνεργατών της είναι συνεπής και αξιέπαινη, αποτελώντας μία από τις ελάχιστες προσπάθειες καταγραφής της φασιστικής τρομοκρατίας στην Ελλάδα και παράλληλα της κοινωνικής και πολιτικής αντίστασης.
Ως οργάνωση αναγνωρίσαμε από την αρχή τον ρόλο της Ανζελίκ και των συνεργατών της στον αντιφασιστικό αγώνα μέσα από την πρώτη ταινία «Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση» και πήγαμε στις 21/4/2016 στην πρεμιέρα της στο σινεμά Μικρόκοσμος όπου παραβρεθήκαμε για αντιφασιστική περιφρούρηση και υποστήριξη. Η ίδια έχει βρεθεί στο δρόμο μαζί μας καταγράφοντας δράσεις μας στις γειτονιές Αγίου Παντελεήμονα, στα Σεπόλια και τον Κολωνό, όσο και ενάντια σε ξενοδόχους (Amalia) και κλινικάρχες (Σινούρη) συνεργούς των ναζί, αλλά και με συνεντεύξεις για την δεύτερη ταινία της «Χρυσή Αυγή: Υπόθεση όλων μας», με θέμα πώς οργανώθηκε και έδρασε ο μαχητικός αντιφασισμός στην Αθήνα. Επίσης, συμμετείχε ως ομιλήτρια στο διήμερο της ΟΡΜΑ τον Σεπτέμβρη του 2022 στην αντιφασιστική συζήτηση μετά την προβολή της δεύτερης ταινίας της.
Η Ανζελίκ Κουρούνη θα συμμετέχει ως ομιλήτρια στην εκδήλωση την Πέμπτη 4/5 στις 7μμ στη γυναικεία κολεκτίβα Beaver. Στο 50ο τεύχος της Αντιφασιστική Φρουράς γράφει:
“Γνωριστήκαμε στην πρεμιέρα της ταινίας μου “Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση” το 2014, όταν ήρθατε με το πανό και τις αντιφασιστικές σημαίες να περιφρουρήσετε την προβολή. Επίσης, πήρα πλάνα από τις δράσεις σας και συνέντευξη από τα μέλη σας για την συνέχεια της πρώτης ταινίας, “Χρυσή Αυγή: Υπόθεση Όλων”. Είναι σημαντικό να υπάρχει δράση στον δρόμο και οι αντιφασίστες να μιλούν με τον κόσμο. Η κοινωνική επαφή και απεύθυνση είναι απαραίτητη ενάντια στην ακροδεξιά προπαγάνδα. Μου έκανε εντύπωση που πρώτα εξηγούσατε τις θέσεις σας κι έπειτα δίνατε το περιοδικό, δεν πηγαίνατε απλώς να “πουλήσετε εφημερίδα”. Με την Αντιφασιστική Φρουρά, τις δράσεις σας και την προσωπική επαφή δίνετε ευκαιρία σε κόσμο που δεν έχει πρόσβαση σε εναλλακτική ενημέρωση, να ακούσει, να διαβάσει έναν διαφορετικό πολιτικό λόγο. Το σημαντικό είναι ότι δεν περιορίζεστε στα Εξάρχεια, στις σχολές και στους χώρους της Αριστεράς, αλλά ψάχνετε τον κόσμο σε λαϊκές γειτονιές και όχι μόνο. Πολλοί στο κίνημα έχουν την τάση να μιλούν περισσότερο και να δρουν λιγότερο, πιστεύω πως ξεφεύγετε από αυτό ή τουλάχιστον προσπαθείτε και αυτή είναι η σωστή προσέγγιση. Συνδέετε αυτά που λέτε με αυτά που κάνετε. Οι δράσεις στα ξενοδοχεία και τις κλινικές μου άρεσαν, γιατί ενόχλησαν τις διοικήσεις που είχαν δώσει χώρο στους φασίστες. Όταν ενοχλείς είναι καλό να βάζεις τον άλλο, την άλλη, να σκεφτεί πέντε πράγματα, και σε αυτές τις δράσεις ξεσκεπάζετε γεγονότα που έγιναν αλλά ήταν κουκουλωμένα. Με ενδιαφέρει ότι υπάρχουν και γυναίκες στην οργάνωσή σας και μάλιστα μαχητικές που στις δράσεις μπαίνουν μπροστά. Ένα αντιφασιστικό κίνημα δεν μπορεί να αποδέχεται τις διακρίσεις του σεξισμού και της ματσίλας, την επανάσταση την ξεκινάς από την καθημερινότητα σου. Πριν αλλάξεις τον κόσμο, άλλαξε τον εαυτό σου. Είναι βασικό στο κίνημα να υπάρχει ίση αντιπροσώπευση και μεταχείριση γυναικών και ανδρών.”
Η γυναικεία κολεκτίβα Beaver έγινε πραγματικότητα τον Σεπτέμβρη του 2013. Για σχεδόν μια δεκαετία αποτελεί έναν κοινωνικά ανοικτό και ευχάριστο χώρο συνάντησης ατόμων και ομάδων που δυσκολεύονται να «χωρέσουν» αλλού.
Βασικό μέλημα της ομάδας αποτελεί η δημιουργία και λειτουργία ενός περιβάλλοντος συνεύρεσης και εργασίας μη καταπιεστικού, απαλλαγμένου από ιεραρχίες, με έμφαση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του χρόνου εργασίας και με κοινωνική απόδοση του προϊόντος της εργασίας. Και όλα αυτά ειδικότερα για τις γυναίκες, που σε περίοδο οικονομικής κρίσης γίνονται ακόμη πιο ευάλωτες στην εργασιακή –και όχι μόνο- εκμετάλλευσή τους.
Το Beaver στεγάζει δράσεις προσφέροντας ουσιαστική και πρακτική πρόσβαση όλων των ομάδων πληθυσμού ανεξάρτητα από κοινωνικά ή φυσικά χαρακτηριστικά. Στις δράσεις της κολεκτίβας δίνεται προτεραιότητα στην προώθηση της γυναικείας δημιουργίας (καλλιτεχνικής, επιστημονικής ή άλλης) και την ευαισθητοποίηση σε θέματα, που αφορούν στο γυναικείο ζήτημα και την κοινωνική ταυτότητα των γυναικών (cis gender, transgender, gender variant). Επίσης, εντάσσεται η διάδοση της ιδέας του κολεκτιβισμού, μέσα από τη διάχυση πληροφόρησης και τη δημιουργία δικτύων μεταξύ ομάδων που λειτουργούν σε αντίστοιχη βάση.
Περισσότερες πληροφορίες από την ίδια την ομάδα του Beaver: http://beavercafe.blogspot.com/2013/09/2012-2013.html