Η επιθετική διάθεση της κυβέρνησης για απολύσεις εργαζόμενων στην υγεία παραμένει αδιάλλακτη.
Ο σκοπός της ΝΔ να υποβαθμίζει ολοένα την λειτουργία του ΕΣΥ και τον δημόσιο χαρακτήρα του αποτελεί την βασική της κατεύθυνση για την προώθηση της ιδιωτικοποίησης των δομών υγείας και πρόνοιας. Το ΕΣΥ χωρίς στελεχικό δυναμικό και με ελλιπή χρηματοδότηση και εξοπλισμό οδηγείται στην ερήμωση και την καταστροφή με ολοφάνερα επικίνδυνα αποτελέσματα για την υγεία όλων μας. Η ΝΔ κρύβει τις ευθύνες της πίσω από τη στοχοποίηση χιλιάδων εργαζόμενων σε μια συνθήκη πολιτικής χειραγώγησης των μαζών και υποχρεωτικοτήτων. Οι αναστολές εργασίας χιλιάδων υγειονομικών, είτε ανεσταλμένων, είτε συμβασιούχων, είναι η αιχμή της αντεργατικής πολιτικής των προσχηματικών μέτρων της κυβέρνησης. Ό,τι δεν επιτεύχθηκε μέσα από τα μνημόνια και τις πολιτικές λιτότητας τα προηγούμενα χρόνια επιχειρείται μέσα στην “υγειονομική κρίση”.
Το αγωνιστικό δυναμικό των υγειονομικών φαίνεται αποδυναμωμένο, αλλά οι αναστολές εργασίας παραμένουν κεντρική εργατική διεκδίκηση
Η πολιτική των συνεχιζόμενων αναστολών εργασίας έχει επιφέρει την απομόνωση ενός κοινωνικού πεδίου εργαζόμενων που έχουν απομακρυνθεί από τους συναδέλφους τους και συνεχώς περιθωριοποιούνται. Η τελευταία κυβερνητική απόφαση για παράταση της εκδικητικής αναστολής έως το τέλος του έτους χτύπησε με σφοδρότητα το φρόνημα των αγωνιζόμενων υγειονομικών. Η μαζικότητα των κινητοποιήσεων των Υγειονομικών Κατά της Υποχρεωτικότητας έχει πληγεί. Πολλοί μέσω των πιστοποιητικών νόσησης έχουν καταφέρει να επιστρέψουν προσωρινά στην εργασία τους, χωρίς αυτό να λειτουργεί απαραίτητα ως ευκαιρία ενδυνάμωσης του αγώνα τους μέσα στους εργασιακούς χώρους, ούτε ως σημείο αναφοράς επανασύνδεσης με τους συναδέλφους τους και αγωνιστικής συμπόρευσης. Στην πραγματικότητα πολλοί αποσύρονται από την μάχη λόγω της επιστροφής στην έντονη εργασιακή καθημερινότητα στην παρούσα κατάσταση εντατικοποιημένης εργασίας σε ένα υποβαθμισμένο ΕΣΥ.
Όσο ένα μαζικό κομμάτι εργαζομένων χτυπιέται, αλλά δεν ενοποιείται αγωνιστικά με το υπόλοιπο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, παραμένει αδύναμο και περιορισμένο σε αδιέξοδες πρακτικές διαμαρτυρίας που δεν χτίζουν συμπαράσταση και μαζικότητα. Το κίνημα των υγειονομικών σε αναστολή δεν μπορεί να “παίξει” ρόλο πολιτικού κέντρου από μόνο του. Αποτελεί, όμως, μια κεντρική αντικυβερνητική πάλη που πρέπει να αναδειχθεί ως τέτοια.
Μετά από τόσους μήνες σε ανεργία και αμισθί, η άρνηση συμμόρφωσης στον υποχρεωτικό εμβολιασμό τίθεται ως ζήτημα ιδεολογικό. Καθένας και καθεμία που μετά από 8 μήνες και αναμένοντας άλλους 7 που του απαγορεύεται ο βιοπορισμός, έχει πολύ ισχυρές ιδέες για να παλεύει για το δικαίωμα αυτό. Όμως, εδώ πρέπει να ξεχωρίσουμε με σαφήνεια το ιδεολογικό πρόσημο που μπορεί να έχει. Αν δηλαδή η αφετηρία του για την ατομική ελευθερία του προκύπτει από τη “θρησκευτική πίστη” ή από ένα “αντιδραστικό αντι-εμβολιαστικό σύνδρομο”, είτε αν βασίζεται στην πολιτική απείθεια και ανυπακοή στα εκβιαστικά μέτρα της ακροδεξιάς κυβέρνησης και αναζητεί την ταξική πάλη.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι κινητοποιήσεις στο Πάρκο Ελευθερίας και στο Υπουργείο Υγείας έλαβαν πατριωτικά χαρακτηριστικά χάρις στην πολιτική ηγεμονία ενός δεξιού κομματιού που προτάσσει την προδοσία της κυβέρνησης, με τις ιδέες της πατρίδας και της θρησκείας καλώντας συνταγματάρχες και παπάδες για ομιλητές. Την ίδια στιγμή λειτουργεί κόντρα στην προσπάθεια συμπόρευσης με ταξικά σωματεία, αποτρέπει την μαζική συμμετοχή των υγειονομικών σε εργατικές διαδηλώσεις (Φεμινιστική 8η Μάρτη, Αντιρατσιστική 20η Μάρτη, Απεργία 6η Απρίλη). Αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν οδηγήσει ένα ολόκληρο κοινωνικό πεδίο εργαζόμενων να χαρακτηρίζονται λανθασμένα ως ακροδεξιό αντι-εμβολιαστικό κίνημα, γιατί αποσύρονται από μια σειρά ταξικών πολιτικών προσήμων που αναγνωρίζει η Αριστερά και τα οποία αποτελούν εχέγγυο για τις εργατικές διεκδικήσεις. Εμείς επιμένουμε πώς οι υγειονομικοί σε αναστολή αποτελούν κομμάτι του εργατικού κινήματος που πρέπει να κερδηθεί πολιτικά με ταξικούς όρους.
Η νίκη μπορεί να έρθει μόνο μαζί με όλη την αγωνιζόμενη εργατική τάξη που παλεύει ενάντια στην κυβερνητική ακροδεξιά πολιτική
Θεωρούμε ότι το δυναμικό των υγειονομικών σε αναστολή θα μπορούσε από την πρώτη στιγμή που χτυπήθηκε και παρά την ολιγωρία των σωματείων τους, να διεκδικήσει τουλάχιστον την συνδικαλιστική τους παρουσία και κινητοποίηση μέσα στους χώρους εργασίας τους, μέσα από τις συνελεύσεις των σωματείων ή και σχηματίζοντας επιτροπές αγώνα από τα κάτω. Αυτό βέβαια δεν έχει χαθεί και μπορεί ακόμα να χτιστεί, με την προσπάθεια ν` αναδειχθεί με ενωτικούς όρους η αγωνιστική συμπόρευση εργαζόμενων, συμβασιούχων και ανεσταλμένων ξεκινώντας με συνελεύσεις στα νοσοκομεία και πιέζοντας θετικά τα σωματεία τους να αναλάβουν δράσεις.
Ο μόνος δρόμος για τους υγειονομικούς σε αναστολή να πάρουν πίσω τις δουλειές τους είναι ο αγώνας ενάντια στις απολύσεις μαζί με τους εργαζόμενους συναδέλφους τους και μαζί με τα ταξικά σωματεία και τις οργανώσεις του εργατικού κινήματος. Για να καταργηθούν οι αναστολές εργασίας πρέπει να πραγματοποιηθούν κοινοί απεργιακοί αγώνες με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και τις δομές υγείας. Για να απεργήσουν οι εργαζόμενοι και τα σωματεία, πρέπει πρώτα να χτιστεί ένα ενιαίο μπλοκ συσπείρωσης δυνάμεων.
Η Πρωτοβουλία Δράσης το προηγούμενο διάστημα προχώρησε σε μια σειρά από δράσεις – σε συνεργασία με σωματεία και φορείς καθώς και με τους Υγειονομικούς Κατά της Υποχρεωτικότητας – και δύο συσκέψεις συντονισμού χτίζοντας δύο συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας. Ευρύτερα κομμάτια του κινήματος έδωσαν μια αγωνιστική απάντηση στην εκβιαστική προθεσμία του Πλεύρη για απολύσεις την 31η Μάρτη και δεν αποτέλεσε “ημέρα σιωπής” για το κίνημα. Αυτό το διάστημα υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα στην εργασία και την υγεία των εργαζομένων και του λαού αναδείξαμε πώς ο εμβολιασμός από θέμα πρόνοιας μετατρέπεται σε μηχανισμό διχασμού, προστίμων, απολύσεων.
Η μάχη με την κυβέρνηση ως προς τις υποχρεωτικότητες εμβολίων, τον διαχωρισμό εμβολιασμένων, τα μηνιαία πρόστιμα στους 60+ και τους ελέγχους πιστοποιητικών βασίζεται στη συνολική εναντίωση στα κατασταλτικά μέτρα με πρόσχημα τον covid19 και αφορά εργατικά δικαιώματα, κοινωνικές ελευθερίες και πολιτική δράση. Η συστράτευση σωματείων και οργανώσεων απέναντι σε αυτά, αλλά και η πίεση να συμπαρασυρθούν όσα/ες κρατούν μετριοπαθή στάση στην κατασταλτική πολιτική της ΝΔ αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για την Αριστερά που πρέπει να κερδηθεί. Η μάχη για τους υγειονομικούς διαπερνά όλους τους εργαζόμενους της υγείας, οι αναστολές χιλιάδων δεν αφορά μόνο αυτούς και δεν μπορεί να παλευτεί μόνο από εκείνους. Η Πρωτοβουλία, παρότι δεν ιδρύθηκε για να διαμεσολαβήσει για ένα σύνολο υγειονομικών, μπορεί να παίξει ένα ρόλο πολιτικού κέντρου για να συναντηθούν και να συνεργαστούν ταξικές δυνάμεις πάνω σε ένα σχέδιο δράσης. Η πολιτική εκδήλωση του Δεκέμβρη και οι συσκέψεις και συγκεντρώσεις Φεβρουαρίου-Μαρτίου έδειξαν ακριβώς ότι η Πρωτοβουλία “συγκέντρωσε” όλες τις πρόθυμες εκείνες δυνάμεις για να επιχειρηθεί να χτιστεί ένα αντι-απαγορευτικό μπλοκ. Οι παραπάνω κινήσεις θεωρούμε ότι ως ένα βαθμό ήταν επιτυχημένες, τουλάχιστον στον πολιτικό διάλογο μέσα στο εργατικό κίνημα, ώστε να μετατοπιστεί η στάση πληθώρας σωματείων και οργανώσεων και να προχωρήσουν σε ανακοινώσεις. Δεκάδες σωματεία από ποικίλους χώρους εργασίας (πχ υγεία, εκπαίδευση) έχουν προβεί σε ψηφίσματα συμπαράστασης των υγειονομικών. Ειδικά στην περίπτωση σωματείων στην υγεία αποδείχτηκε λανθασμένη η επιλογή υποτίμησης των πληττόμενων εργαζόμενων που βγήκαν σε αναστολή εργασίας και η ταύτιση με το αίτημα του «καθολικού εμβολιασμού». Στις περισσότερες περιπτώσεις η αλληλεγγύη έχει μείνει σε αυτό το επίπεδο, χωρίς περισσότερες πρωτοβουλίες και διάθεση αγωνιστικότητας. Το τελευταίο ζητούμενο ήταν ένα δύσκολο στοίχημα που παραμένει να κατακτηθεί με συλλογικούς όρους.
Η βάρβαρη ακροδεξιά κανονικότητα δεν χαλαρώνει
Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει την προσωρινή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και των υγειονομικών πρωτόκολλων, τη στιγμή που οι αποφάσεις της για διάλυση του ΕΣΥ μετράνε καθημερινά θύματα μέσα και έξω από τα νοσοκομεία. Από τα εκδικητικά πρόστιμα των 100€ για τους ανεμβολιάστους ηλικίας 60+ ως τους διαχωρισμούς και τους ελέγχους του πληθυσμού μέσω των πιστοποιητικών, η προσωρινή άρση των μέτρων επιλέγεται ξεκάθαρα σε μια προσπάθεια μπουταρίσματος της οικονομίας λόγω έναρξης της τουριστικής περιόδου. Η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες αποσύρουν green-pass και μάσκες, ενώ στις μισές χώρες μιλάνε για τέλος της “πανδημίας”. Η ΝΔ δεν μπορεί να δείξει ένα πρόσωπο αυστηρής αστυνομικής καταστολής και ελέγχων μέσα στην θερινή σεζόν στους Έλληνες πολίτες, την ίδια στιγμή που θέλει να προσελκύσει τουρίστες για να πάρει μπρος η αγορά, και μάλιστα εν μέσω πληθωρισμού. Οι εκτιναγμένες τιμές σε εισιτήρια, διαμονή και εστίαση δεν συνδυάζονται με αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα. Εν μέσω κρίσης το πρόσχημα των υγειονομικών μέτρων είναι ένα σαφώς εργαλειακό τέχνασμα του αστισμού για να ανοιγοκλείνει την αγορά, να απορυθμίζει την εργασία, να τρομοκρατεί τους πολίτες και να αφοπλίζει το οργανωμένο ταξικό κίνημα. Οι διαχωρισμοί των green-pass και οι απαγορεύσεις του lockdown παραμένουν ως πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης για μετά το καλοκαίρι. Η άρση δεν συνεπάγεται κατάργηση και επιστροφή στην επικαλούμενη κανονικότητα. Σήμερα, στα μίντια τα ρομπότ στην Σανγκάη μπορεί να φαντάζουν τόσο δυστοπικά και αυταρχικά όσο έμοιαζαν η περιστολή δικαιωμάτων μέσω lockdown και καταστολής στο Γουχάν και αλλού δύο χρόνια πριν και ένα μήνα πριν εφαρμοστούν και στην «δημοκρατική» Ευρώπη. Όσο βαθαίνει η καπιταλιστική κρίση και οι αστικές τάξεις διεθνώς αδυνατούν να την ξεπεράσουν, η αποτυχία του συστήματος θα μεταφράζεται πάντα σε πολιτικές λιτότητας, καταστρατήγηση δικαιωμάτων και αφαίρεση ελευθεριών. Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θέλει ν` αντιμετωπίσει ένα μαζικό αντικαπιταλιστικό κίνημα στο δρόμο που να αμφισβητεί την εξουσία της. Η οργανωμένη ταξική αντίσταση στην πολιτική συναίνεση και η εναντίωση στην εθνική ενότητα με την ακροδεξιά κυβέρνηση είναι καθήκον των οργανωμένων δυνάμεων της εργατικής τάξης.
Η Πρωτοβουλία συνεχίζει την δράση της ενάντια στην κυβερνητική πολιτική του φόβου, των διαχωρισμών, του πολέμου, της ακρίβειας και των απολύσεων.
Παλεύουμε μαζί με τους συναδέλφους μας στην υγεία (μόνιμους, συμβασιούχους, ανεσταλμένους και μη) και σε αγωνιστικό συντονισμό με άλλους κλάδους μαζί με ταξικά σωματεία και φορείς, για να εμποδίσουμε τις απολύσεις των υγειονομικών σε αναστολή και των συμβασιούχων σε νοσοκομεία και δήμους. Το κρίνουμε ως προϋπόθεση για να συγκροτηθεί ξανά ένα μαχητικό και διεκδικητικό κίνημα. Σε αυτή την κατεύθυνση οργανώνουμε ανοικτή πολιτική εκδήλωση στο τέλος Μαΐου με υγειονομικούς και εκπροσώπους σωματείων για τους τρόπους ανασυγκρότησης του κινήματος εν μέσω κρίσης και πολέμου.
Ενημέρωση 13/05/2022:
Εκδήλωση-Συζήτηση: Από τον τρόμο του Κορονοϊού, στην «κανονικότητα» του πολέμου και της ακρίβειας. Ομιλητές: Πρωτοβουλία Δράσης, Δημήτρης Ευθυμιάδης (Καρδιολόγος Δ/ντης ΕΣΥ ΕΚΑΒ Αθηνών (σε αναστολή) μέλος Συντονιστικού Υγειονομικών Αθήνας), Χρύσα Κοτρώνη (τεχνολόγος ιατρικών εργαστηρίων Θριάσιο Νοσοκομείο (σε αναστολή). Σάββατο 28 Μάη 7μμ, Πάρκο Ναυαρίνου.