Η πολιτική καραντίνα που επέβαλε η κυβέρνηση επηρέασε την κοινωνία στο σύνολό της. Φυσικά, ένα από τα ζωτικά και απαραίτητα κομμάτια της, τα πανεπιστήμια και η φοιτητική κοινότητα, δεν μείναμε ανεπηρέαστο από την ταξική επίθεση της ΝΔ.
Ήδη από την αρχή των κρουσμάτων του κορονοϊού, το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε διαταγή για την επ’ αόριστον αναστολής λειτουργίας των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων, δίχως όμως να λάβει μέτρα πρόνοιας για την εκπαιδευτική διαδικασία και την προστασία των φοιτητών. Ο περιορισμός στις οικογενειακές μας εστίες και ο διωγμός όσων μέναμε σε φοιτητικές εστίες (ανεξαρτήτως αν πρόκειται για φοίτηση στον τόπο διαμονής της οικογένειας ή όχι) υπήρξε η πρώτη εξαναγκαστική πολιτική απόφαση, με πλήρη αδιαφορία για το πόσο και υπό ποιες συνθήκες ήταν εφικτό για έναν και μία από εμάς.
Στη συνέχεια, με αφορμή την κρίση της πανδημίας το Υπουργείο Παιδείας θέλησε να εφαρμόσει την τηλεδιάσκεψη ως μια λύση για να συνεχιστούν τα μαθήματα στις σχολές εξ αποστάσεως, αδιαφορώντας όμως αν υπάρχει η υλικοτεχνική υποδομή για όλους τους φοιτητές, ώστε να μπορούμε να τα παρακολουθήσουμε. Αποδεικνύοντας την βαθύτερη θέληση της κυβέρνησης για αυτοματοποίηση της πανεπιστημιακής διδασκαλίας. Επειδή ήταν προφανές ότι θα υπάρξουν δυσκολίες στην επίτευξη των μαθημάτων, προστέθηκαν επιπλέον ώρες στο ωρολόγιο πρόγραμμα, όχι για αναπλήρωση αλλά στοχεύοντας στην εντατικοποίηση. Πολλοί φοιτητές δεν καταφέραμε να παρακολουθήσουμε αυτά τα μαθήματα, είτε επειδή οι πλατφόρμες μάς ‘’πετούσαν’’ έξω λόγω υπερφόρτωσης, είτε επειδή αντιμετωπίζαμε τεχνικές δυσκολίες. Ακόμη, όσοι εργαζόμαστε ήταν αδύνατο να παρακολουθήσουμε τα έξτρα μαθήματα. Ταυτόχρονα, οι ίδιοι οι καθηγητές λάμβαναν μόνο οδηγίες χωρίς ουσιαστική υποστήριξη με συνέπεια ο τρόπος διδασκαλίας να επαφίεται στον καθένα προσωπικά.
Καθώς βλέπουμε ότι γίνεται “προσπάθεια” για επιστροφή στην “κανονικότητα”, δίνεται από το Υπουργείο η κατεύθυνση για το πώς θα διεξαχθεί η ηλεκτρονική εξεταστική, αφήνοντας να αποφασίσει η κάθε σχολή ξεχωριστά για το αν όλα τα μαθήματα θα εξεταστούν με αυτό το τρόπο. Στην Αρχιτεκτονική συγκεκριμένα αποφασίστηκε να εξεταστούν όλα τα μαθήματα διαδικτυακά, με περιορισμό χρόνου, χωρίς να μειώσουν την ύλη, απαιτώντας από τους φοιτητές να καλύψουν κάθε ενδεχόμενο τεχνικού προβλήματος. Πολλοί συμφοιτητές μας ισχυρίζονται ότι το εξάμηνο έχει σχεδόν χαθεί γι’ αυτούς, από την στιγμή που δεν έχουν λάβει όλα τα συγγράμματα, δεν έχουν παρακολουθήσει με επιτυχία όλα τα μαθήματα και αντιμετωπίζουν υλικοτεχνικές δυσκολίες.
Συμπερασματικά, καθ’ όλη την διάρκεια της καραντίνας ακούγαμε την κυβέρνηση να μιλάει για ‘’ατομική ευθύνη’’, ενώ η ίδια δεν στάθηκε ικανή να ενισχύσει την δημόσια υγεία και τους υπόλοιπους τομείς που κλονίστηκαν από το ξέσπασμα της πανδημίας. Η πανδημία ήταν απλά το πρόσχημα για αντιδραστική ταξική πολιτική επίθεση και στη νεολαία. Η ΝΔ επιχείρησε να υλοποιήσει ένα σύστημα εκπαίδευσης που θα επιβάλλεται σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης και αναστολή της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Σε συνδυασμό με την αδυναμία των φοιτητών και των φοιτητικών συλλόγων να οργανωθούν και να δράσουν εν μέσω καραντίνας, η ουσία του πανεπιστημιακού χώρου πλήττεται και υποβαθμίζεται. Πλέον το πανεπιστήμιο που προτείνει η Κεραμέως, δεν είναι ο χώρος, δεν είναι οι άνθρωποι, δεν είναι το έδαφος πολιτικοποίησης, αλλά αποκλειστικά η μεταφορά συγγραμμάτων και εξεταστέας ύλης. Τα πανεπιστήμια θα ανοίξουν μόνο για να λειτουργήσουν σαν εξεταστικά κέντρα υπό αυτές τις συνθήκες. Μια τέτοια παγίωση θα αποτελέσει δομικό κίνδυνο για την εκπαιδευτική διαδικασία, υποκαθιστώντας την δια ζώσης εκπαίδευση, την φυσική τριβή και επαφή φοιτητών – καθηγητών, υπονομεύοντας το πανεπιστημιακό μάθημα και εξατομικεύοντας το διάβασμα και την έρευνα.
Οφείλουμε να αποτρέψουμε την διάλυση της δημόσιας παιδείας και την υποτίμηση του ρόλου των πανεπιστημίων στην κοινωνία. Ακόμα κι αν περάσουν νομοθετικές αλλαγές το ταξικό εργατικό κίνημα έχει ενεργή και μαχόμενη την νεολαία για τα δικαιώματα της. Η νεολαία δεν υποχωρεί απέναντι στην ακροδεξιά πανδημία, μένει στο δρόμο και στέκεται δίπλα στους εργατικούς αγώνες.
Φοιτητές/τριες