Το τελευταίο διάστημα έρχονται όλο και περισσότερα μηνύματα υποστήριξης από συντρόφους που κινούνται και μένουν στην επαρχία, εικόνες από συνθήματα με την υπογραφή της Οργάνωσης καθώς και προσκλήσεις για συμμετοχή σε εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα σε τοπικούς κινηματικούς ή κοινωνικούς χώρους.
Ήδη σύντροφοι που κινούνται στην περιοχή της Χαλκίδας και της Θήβας πραγματοποιούν τακτικά εικαστικές παρεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή αλλά ακόμα και στα γραφεία της εγκληματικής Χρυσής Αυγής. Ειδικά στην πόλη της Θήβας η Οργάνωση έχει παραστεί σε αρκετές εκδηλώσεις των εκεί συντρόφων. Την Κυριακή 21/4 κλιμάκιο της Οργάνωσής μας στήριξε πρωτοβουλία του τοπικού στεκιού «Σφήνα» σε μια αντιφασιστική εξόρμηση. Με αφορμή μια προεκλογική περατζάδα μιας χούφτας νεοναζί που σκορπούσε ρατσιστικό μίσος, σύντροφοι και συντρόφισσες από την ευρύτερη περιοχή προχώρησαν σε παρέμβαση – ενημέρωση. Η κεντρική πλατεία της Θήβας για δύο ώρες πλημμύρισε από υλικό που απαντούσε έμπρακτα στο φασιστικό κανιβαλιστικό λόγο. Η Θήβα ήταν και θα παραμείνει χώρος αφιλόξενος για τους ναζί.
Κόρινθος
Την Κυριακή 7/4, κλιμάκιο της ΟΡΜΑ παρευρέθηκε στο εργατικό κέντρο της Κορίνθου, όπου διοργανώθηκε από την Αντιρατσιστική-Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Κορίνθου εκδήλωση-συζήτηση με τίτλο “Με αφορμή το Μακεδονικό: Ο Άλλος ως εχθρός”. Ως Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού επισημάναμε την προσπάθεια που κάνει το αστικό μπλοκ παγκοσμίως, να ανασυγκροτηθεί δια μέσω της ακροδεξιάς, την επίθεση και τις πιέσεις που δέχεται το ταξικό κίνημα από τον αστισμό, το πως θεωρούμε ότι πρέπει να δοθεί η μάχη με τον εθνικισμό και την αναγκαιότητα συγκρότησης ενός διεθνιστικού 3ου πόλου, σε κάθε πόλη, κόντρα στον εθνικισμό και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Η κουβέντα κύλησε με ομαλότητα αναδεικνύοντας έναν πλουραλισμό προσεγγίσεων πάνω στο θέμα, ταυτόχρονα όμως, έβαλε τις βάσεις της ταξικής αλληλεγγύης και ενότητας των αγώνων μας με τους λαούς των Βαλκανίων.
Ο διεθνισμός δεν είναι πλέον μια μειοψηφική συζήτηση που διεξάγεται σε κλειστές αίθουσες. Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, αργά αλλά σταθερά συγκροτείται ένα υπαρκτό δίκτυο που αναζητά τον τρόπο αντιμετώπισης της ακροδεξιάς ανασυγκρότησης του αστισμού και τον τρόπο αντιμετώπισης της εθνικιστικής και ρατσιστικής προπαγάνδας. Ακόμα και σε παραδοσιακά «συντηρητικές» περιοχές υπάρχει η δυνατότητα συγκρότησης και ανάπτυξης της «δικής» μας ταξικής απάντησης.
Αντιφασισμός έξω από τα μεγάλα αστικά κέντρα
Προφανώς η ύπαρξη ή μη ενός φασιστικού κέντρου κρίνεται από την παρουσία του στα μεγάλα αστικά κέντρα. Το αντιφασιστικό κίνημα στις περισσότερες περιπτώσεις αντιμετώπισε με μεγάλη επιτυχία τις ναζιστικές παρεμβάσεις μιας και οι ολιγομελείς φασιστικές ομάδες δεν μπορούσαν να συγκροτήσουν Τάγματα Εφόδου. Απλά έχουν δημιουργήσει ένα δίκτυο σε όλη την Ελλάδα και σπέρνουν το μίσος, το ρατσισμό και το φασισμό σε κάθε γωνιά αυτού του τόπου. Σε κωμοπόλεις και χωριά έχουν χτίσει ένα δυναμικό υπόβαθρο με το οποίο κατάφεραν να μπουν ακόμα και μέσα στη βουλή.
Σε συγκεκριμένες αιχμές, όμως, κινητοποιούσε έναν ευρύτερο μηχανισμό που προσπαθούσε να δημιουργήσει «γεγονότα» που ξεπερνούσαν τις τοπικές αντιφασιστικές ομάδες. Η προσπάθεια να χτιστεί φασιστικό φεστιβάλ στην Καλαμάτα το 2012 αντιμετωπίστηκε με παν-κινητοποίηση από την Αθήνα που δημιούργησε τη μεγαλύτερη διαδήλωση που έγινε ποτέ στη Μεσσηνία. Έτσι και σήμερα οι ολιγομελείς φασιστικές ομάδες συγκεντρώνονται γύρω από το Μακεδονικό στη Θεσσαλονίκη ή κάνουν «επιδρομές» σε νησιά (πχ Μυτιλήνη – Σάμος), προσπαθώντας να δημιουργήσουν «κέντρα» που να συσπειρωθεί ο ακροδεξιός εσμός. Παράλληλα τρομοκρατικές ομάδες προσπαθούν να επιτεθούν σε μετανάστες στα σύνορα, αντιγράφοντας σε μικροκλίμακα τους Ισραηλινούς και Αμερικάνους ομοίους τους.
Το κίνημα δείχνει να μην μπορεί να αντιδράσει σε αυτό το μηχανισμό. Άλλοτε κυριαρχεί ο φόβος, άλλοτε η παθογένεια και άλλοτε η λάθος αντίληψη για το πού μπορεί ο φασισμός να φτάσει, πόσο σοβαρός είναι ο κίνδυνος της ανόδου της Χρυσής Αυγής και ποιος μπορεί να την σταματήσει. Ειδικά στην επαρχία οι αντιλήψεις αυτές ήταν και είναι σχεδόν καθολικές.
Σε αυτή τη συγκυρία η Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού ήρθε για να βάλει νέες μεθόδους, πρακτικές και λόγο στην Ελληνική κοινωνία και το αντικαπιταλιστικό κίνημα. Η προσπάθεια που έχει κάνει στην Αττική έχει επιτρέψει να κατατεθεί μια πολιτική πρακτική κόντρα και στη μαζικολαϊκή ανάθεση αλλά και στον αντικοινωνικό αυτό-αναφορισμό. Με εκατοντάδες εξορμήσεις και παρεμβάσεις, κάθε χρόνο, στο δρόμο, στις γειτονιές, στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, σε εργασιακούς χώρους, έχει αποδείξει το εφικτό του ισχυρισμού αυτής της μεθοδολογίας. Η κοινωνία αγκαλιάζει και αποδέχεται αυτή την πρακτική. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι δράσεις και οι παρεμβάσεις της Οργάνωσης Μαχητικού Αντιφασισμού έτυχαν επιθέσεων και ενέδρας από τον οργανωτικό μηχανισμό της Χρυσής Αυγής, τα αποκαλούμενα τάγματα εφόδου, σε μια προσπάθεια να απαντήσουν στην πρόκληση της Οργάνωσης να αμφισβητήσει την κυριαρχία τους στις γειτονιές. Σε όλες τις περιπτώσεις η μαχητικότητα, η δύναμη ψυχής, η αποφασιστικότητα αλλά και η οργανωτική επάρκεια έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα για το αντιφασιστικό κίνημα με τους δολοφόνους νεοναζί να υποχωρούν πίσω στις τρύπες τους.
Όπως στα μεγάλα αστικά κέντρα έτσι και στην επαρχία η μάχη που πρέπει να δώσουμε είναι όχι μόνο στο πώς θα αποτρέψουμε τους φασίστες από τα να οργανώνουν συγκεντρώσεις μίσους και φόβου, αλλά και να οδηγήσουμε τις τοπικές κοινωνίες στο να αντιληφθούν και να ενστερνιστούν τα εργαλεία, την μεθοδολογία και την τακτική που θα φέρει την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής στην απομόνωση, το περιθώριο και την ανυπαρξία. Οι σύντροφοι πρέπει να ξεφύγουν από τις λογικές της κινηματικής και κοινοβουλευτικής ανάθεσης και να οργανωθούν σε σκληρούς και μαχητικούς πυρήνες. Η Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού θα σταθεί αρωγός σε κάθε τέτοια προσπάθεια με όραμα την κομμουνιστική στρατηγική για την εξέγερση και την επανάσταση.